Ekonomizace prostoru

Urbanismus a architektura ve střední a východní evropě pod vládou nacistů 1938-1945

Richard Němec

CZE Česky Academia2024/02

Kniha: Ekonomizace prostoru - Urbanismus a architektura ve střední a východní evropě pod vládou nacistů 1938-1945 - 1. vydanie - Richard Němec
Katalógové číslo: 491662 viac »
Ušetríte až 12,82 € z bežnej ceny 49,23
A navyše získate 36 vernostných bodov
36,41
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Ekonomizace prostoru

Urbanismus a architektura ve střední a východní evropě pod vládou nacistů 1938-1945

Ústředním ideologickým pojmem nacionálního socialismu v letech 1938 až 1945 byl nový německý životní prostor. Okupace střední a východní Evropy měla přispět k jeho rozšíření. Tomuto cíli bylo podřízeno i územní a prostorové plánování, urbanismus a architektura a stavitelství obecně, které lze chápat nejen jako součást ideologizovaných okupačních technik a projev kulturního imperialismu, ale zejména jako prostředek ekonomizace prostoru. Důraz na moderní charakter nacismu, který se tímto způsobem prosadil, je zřejmý. Předkládaná kniha analyzuje generální osídlovací plány na vybraných centrálních místech v českých Sudetech (Liberec, Karlovy Vary, Ústí a Opava), Protektorátu Čechy a Morava (Praha a Brno), na území bývalého Slovenského státu za fašistické vlády (Bratislava) a v Polsku (Varšava, Krakov, Vratislav). V tomto kontextu hrály profesionální skupiny plánovačů klíčovou úlohu. Prosopograficky jsou proto hodnoceny osobní sítě, neboť návrh a výstavba nebyly často výlučně v rukou plánovačů z nacistického Německa; do procesu se mnohdy zapojovali i místní odborníci. Studie si klade za cíl vědecké zhodnocení dichotomie mezi ideologickými a socioekonomickými faktory této kolaborace.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
491662
Názov
Ekonomizace prostoru
Podnázov
Urbanismus a architektura ve střední a východní ev
EAN/ISBN
9788020034854
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Richard Němec
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2024/02
Rozsah
784
Rozmer
173×245×60 mm
Hmotnosť
1,59
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
26%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Ekonomizace prostoru zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.