Liptovský Mikuláš a okolie z neba

Liptovský Mikuláš and Its Surroundings From Heaven

Bohuš Schwarzbacher

GBR Anglicky CBS2022/08

Kniha: Liptovský Mikuláš a okolie z neba - Liptovský Mikuláš and Its Surroundings From Heaven - 1. vydanie - Bohuš Schwarzbacher
Katalógové číslo: 446979 viac »
Ušetríte až 4,02 € z bežnej ceny 24,99
A navyše získate 20 vernostných bodov
20,97
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Liptovský Mikuláš a okolie z neba

Liptovský Mikuláš and Its Surroundings From Heaven

Centrálna osídlená časť kraja leží v Liptovskej kotline, nad ktorou sa na severe dvíhajú Západné Tatry a Chočské vrchy, na juhu Nízke Tatry a Kozie chrbty. Časť Nízkych Tatier s krasovým reliéfom tu vytvorila rôzne zaujímavé útvary a jaskyne, najmä v Demänovskej doline a v Jánskej doline. Osou územia okresu je Váh. Najdlhšia slovenská rieka vzniká sútokom Bieleho Váhu a Čierneho Váhu pri Kráľovej Lehote. Ďalej už pokračuje iba ako Váh. Z pravej strany je jej najvýznamnejším prítokom rieka Belá, ktorá pramení priamo pod vrchom Kriváň. Asi to predurčilo jej dravosť, vďaka čomu ju vyhľadávajú milovníci horského splavovania. Ale má aj svoju pokojnú stránku. K zaujímavým miestam pri rieke totiž patrí aj Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, kam bol prenesený zo zátopovej oblasti ranogotický Kostol Panny Márie z Liptovskej Mary. Váh svojou silou dlho narúšal bezpečný život v tejto oblasti, časté potopy obyvatelia Liptova riešili vybudovaním vodných diel, z ktorých najdôležitejšia je rozlohou najväčšia slovenská vodná nádrž Liptovská Mara a naša najvýkonnejšia vodná elektráreň Čierny Váh. Obe sú súčasťou sústavy vodných elektrární Vážska kaskáda. Okrem zábrany proti povodniam sa využívajú i na výrobu energie a rekreačné účely. Keďže stavbou priehrad vznikli jazerá, dá sa tu kúpať, jazdiť na vodných bicykloch, vodných lyžiach či absolvovať plavby na vyhliadkových lodiach. Kto nemá svoju vlastnú, môže si takú požičať v športovo-rekreačných prístavoch vybudovaných popri Liptovskej Mare. Kraj v objatí vrchov a národných parkov zároveň patrí medzi okresy s pomerne pestrou priemyselnou výrobou. Najvýznamnejšie závody sú koncentrované do okresného mesta Liptovský Mikuláš. Druhým najvýznamnejším hospodárskym centrom okresu je Liptovský Hrádok, kde bola založená prvá lesnícka škola v Uhorsku a jedna z najstarších v celej Európe. Okres má výborné podmienky na rozvoj cestovného ruchu rovnako v lete iv zime. K najnavštevovanejším strediskám Západných Tatier patrí Podbanské, Žiar aPribylina. Chočské vrchy zas lákajú turistov na návštevu krasových kaňonov – Prosieckej doliny a Kvačianskej doliny. Osobitnú pozornosť si zaslúži Demänovská jaskyňa slobody, Demänovská ľadová jaskyňa a Važecká jaskyňa vNízkych Tatrách. Znich netreba zabudnúť spomenúť najvyšší vrch pohoria Ďumbier. Z kultúrno-historických pamiatok sú pozoruhodné renesančné kúrie a kaštieľ v Liptovskom Jáne či Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Zrúcaniny hradu a kaštieľ v Liptovskom Hrádku zas lákajú možnosťou vrátiť sa v čase do obdobia stredoveku. Pre vyznávačov folklóru pripravuje obec Východná najznámejší folklórny festival na Slovensku.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
446979
Názov
Liptovský Mikuláš a okolie z neba
Podnázov
Liptovský Mikuláš and Its Surroundings From Heaven
EAN/ISBN
9788081443213
Forma
Pevná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Bohuš Schwarzbacher
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2022/08
Rozsah
208
Rozmer
170×250
Hmotnosť
0,93
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
16%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Liptovský Mikuláš a okolie z neba zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.