Problémy pro třetí tisíciletí

Sedm největších nevyřešených otázek matematiky

Keith Devlin

CZE Česky Dokořán2005/11

Kniha: Problémy pro třetí tisíciletí - Sedm největších nevyřešených otázek matematiky - Keith Devlin
Katalógové číslo: 36032 viac »
11,94

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Problémy pro třetí tisíciletí

Sedm největších nevyřešených otázek matematiky

V roce 1900 se konal v Paříži mezinárodní matematický kongres, akce kolosálního významu, která předurčila směry vývoje matematiky a příbuzných věd v celém dvacátém století. Na kongresu vystoupil jeden z největších matematiků té doby, David Hilbert, který přednesl seznam dvaceti tří podle jeho názoru nejdůležitějších matematických problémů, jejichž řešení nebylo v té době známo.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
36032
Názov
Problémy pro třetí tisíciletí
Podnázov
Sedm největších nevyřešených otázek matematiky
EAN/ISBN
9788073630164
Autor
Keith Devlin
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2005/11
Edícia
Aliter
Rozsah
272
Rozmer
136×205×22
Hmotnosť
0,38
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
27%
Súbory na stiahnutie...

Máme pre vás pár dokumentov (PDF), ktoré nám poskytol vydavateľ. Najčastejšie to býva obsah knihy alebo ukážková kapitola

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.0 z 5.0
5
0%
(0)
4
100.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Marek 4 z 5
19.04.2017 16:07:37

Dobrá kniha pre tých , ktorí si chcú urobiť obraz o posledných výzvach matematiky, ktoré neboli dokázané alebo vôbec pochopené. Na prečítanie knihy je nutná znalosť aspoň stredoškolskej matematiky a pretých čo mali aj matiku na vyške , bude viac pochopiteľná. Mňa zaujala najmä oblasť topoógie, kde je opísaná Poincarého domnienka. Rozoberať to v tejto recenzii nemá zmysel, ale ak ste niečo aspoň počuli v nedávnej dobe o Grigorijovi Pereľmanovi, tak asi viete o čom hovorím. Z niekoľkých matematických problémov tisícročia uvedených v tejto knihe, tento podivínky ruský matematik nedávno dokázal jej platnosť . A odmenu ktorá činila milión dolárov si odmietol prevziať. Problémy v knihe sú "polopatisticky" rozobrané. A asi okrem jedného, ktorý ako povedal sám autor, ani on nechápe. Je až tak zložitý, že ho chápe len malý okruh matematikov. Kniha vám však určite otvorí obzory a dovolí vám nahliadnuť aj ďalej , ako len v matematike strednej školy. Autor použil veľmi pekné prirovnanie, že v vo vysokej matematike sa vyzná len málo ľudí. Je to ako keď vidíte v diaľke Mount Everest. Niektorí študenti nevylezú ani na strom , aby ten Everest uvideli. Tí čo ho uvidia a pôjdu na vrchol majú cestu ťažkú. Stretávajú len málo pocestných , ktorí by im poradili a ukázali smer. Cesta na vrchol je čoraz ťažšia a ťažšia. A cestou stretávajú čoraz menej a menej pútnikov, až neostane nikto kto by im ukázal cestu, Cesta na vrchol trvá roky a cesta naň nemusí byť úspešná. Stačí malá chyba a je potrebné sa vrátiť späť a po nejakej dobe to skúsiť znova. Riešenie je v nedohľadne a vysoko. Niekto však dosiahne vrchol Everestu a odmenou je okrem nádherného výhľadu veľký pocit zadosťučinenia.