Svetlo, ktoré nevidíme

Dojímavý a strhujúci príbeh o úniku pred hrôzami druhej svetovej vojny

Anthony Doerr

SVK Slovensky IKAR2016/01

Kniha: Svetlo, ktoré nevidíme - Dojímavý a strhujúci príbeh o úniku pred hrôzami druhej svetovej vojny - Anthony Doerr
Katalógové číslo: 254943 viac »
13,33

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Svetlo, ktoré nevidíme

Dojímavý a strhujúci príbeh o úniku pred hrôzami druhej svetovej vojny

Víťaz  Pulitzerovej ceny 2015!

Román Anthonyho Doerra je nádherný aj strhujúci príbeh mladučkej slepej Francúzsky a mladého Nemca, ktorí sa snažia uniknúť pred hrôzami druhej svetovej vojny.

Marie-Laure žije s otcom neďaleko Národného prírodovedného múzea, kde otec pracuje ako kľučiar a zámočník. Šesťročná Marie-Laure prichádza o zrak, a tak otec postaví dokonalú repliku štvrte, kde bývajú, aby sa dcéra naučila orientovať hmatom a trafila domov. Keď má Marie-Laure dvanásť, do Paríža vtrhnú nacisti, a tak aj s otcom nachádzajú útočisko u samotárskeho prastrýka vo vysokánskom dome na pobreží. Z Paríža si nesú klenot, ktorý je azda najvzácnejším a zároveň najnebezpečnejším artiklom v celom múzeu.

Sirota Werner vyrastá s mladšou sestrou v nemeckom banskom mestečku. Jedného dňa naďabia na jednoduchý rádioprijímač a chlapec jeho čaru okamžite podľahne. Z Wernera sa stáva opravár a s týmito dôležitými technickými výdobytkami si rozumie ako málokto. Vďaka jedinečnej zručnosti sa dostane na prestížnu internátnu školu pre Hitlerovu mládež, kde vládne disciplína a drezúra, a neskôr do špeciálnej jednotky, ktorá má za úlohu vyhľadávať a likvidovať akékoľvek známky odboja. Werner si postupne uvedomuje, že jeho talent má na svedomí mnohé životy, vydáva sa na púť do hlbín vojnovej mašinérie a napokon sa ocitá v Saint-Malo, kde stretáva Marie-Laure.

Z anglického originálu All the Light We Cannot See (Scribner, New York 2014) preložil Martin Kubuš.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
254943
Názov
Svetlo, ktoré nevidíme
Podnázov
Dojímavý a strhujúci príbeh o úniku pred hrôzami d
EAN/ISBN
9788055145914
Forma
Viazaná
Autor
Anthony Doerr
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2016/01
Rozsah
576
Rozmer
145×227
Hmotnosť
0,50
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
21%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.8 z 5.0
5
133.3%
(3)
4
400.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Neliss 4 z 5
30.01.2016 17:00:20

Za najväčšie plus tejto knihy považujem uveriteľné vykreslenie a zobrazenie života za vojny prostredníctvom vydarených postáv. Bolo pre mňa veľmi zaujímavé sledovať životy Marie-Laure a Wernera a ich postupný vývoj. Nečakajte napínavú akciu alebo rýchle posuny v deji. Ten plynie vyslovene pomaly a dramatických okamihov je vzhľadom na dĺžku v knihe pomerne málo. Autor však napriek tomu našiel spôsob, ako si udržať pozornosť, vyvolať zvedavosť a hlavne nenudiť. Využíva jednoduchý, príjemný štýl písania a krátke kapitoly. Príbeh zároveň rozdelil na viacero kratších častí, ktoré neusporiadal chronologicky. Celkovo Svetlo, ktoré nevidíme vnímam ako hodnotné a veľmi príjemné čítanie. Na druhej strane som očakávala, že ma väčšmi emocionálne strhne a keďže sa tak nestalo, rozhodla som sa mu udeliť 4 hviezdičky. Knihu vám odporúčam, ak vás zaujala a hlavne ak patríte medzi "trpezlivejších" čitateľov, ktorí sa nenechajú odradiť pokojným tempom.


Lucia 5 z 5
27.03.2016 16:39:45

Svetlo, ktoré nevidíme si podľa mojej mienky oprávnene zaslúži všetky ocenenia a chvály, pretože je to jedna neobyčajná kniha. Téma vojny je vždy ťaživá, depresívna a vždy váham, či si danú knihu prečítať. O to viac ma táto kniha zasiahla. Pretože neukazuje bielu a čiernu, dobro a zlo, ukazuje celú paletu odtieňov....... Je pravda, že dej nie je dynamický, aj keď má kniha krátke kapitoly, ale o to viac sa vám dostane pod kožu. Kapitoly nie sú usporiadané postupne, ale na "preskačku", čo sa mi tiež páčilo, pretože to prispievalo k napatiu. Príbeh je neuveritelne smutný, ale zároveň nádherný. Som rada, že autor ukazuje život aj pred vojnou, jeho ľahký a "čítavý" štýl písania sa mi veľmi páčil. Osud dvoch detí, ktoré vyrastajú v čase vojny a sú ňou samozrejme poznačené, vám prirastie k srdcu. Rozdhodne odporúčam prečítať.


Katka 5 z 5
30.04.2018 18:25:45

Predchádzajúce komentáre povedali všetko. Rozhodne odporúčam prečítať.


Marek 5 z 5
03.04.2020 16:19:03

Príbeh dvoch ľudí Francúzky a Nemca. Dvoch detských duší, ktoré sú postavené pred bránu vojnovej mašinérie. Sú tak vzdialení a zároveň tesne spojení éterom rádia, ktoré im vo vojnových časoch skríži chodníčky. Román ponúka ja dva pohľady na vojnu. Zo strany okupantov aj okupovaných. Všade prítomné hrôzy vojny prestupujú nielen hranicami štátov. Vpíjajú sa do života ľudí, ktorí bojujú na obidvoch póloch barikád. Kniha má čo povedať aj dnes, v časoch zdanlivého mieru. Jej príbeh vás určite osloví aj napriek dekádam odviateho času najväčšieho konfliktu v dejinách.