Rachel Carson

Predstavujeme: Rachel Carson

Autor / 4 tituly

Zaradené v kategórii Životné prostredie a ekológiaUSA

Rachel Carson bola americká morská biologička, spisovateľka a ochrankyňa prírody, ktorej vplyvná kniha Tichá jar z roku 1962 (BRAK, 2023) a ďalšie práce sa zaslúžili o rozvoj celosvetového environmentálneho hnutia.

Carson začala svoju kariéru ako morská biologička v americkom úrade pre rybolov a v 50. rokoch 20. storočia sa stala spisovateľkou na plný úväzok. Jej široko chválený bestseller The Sea Around Us z roku 1951 jej priniesol Národnú knižnú cenu USA. Jej ďalšia kniha The Edge of the Sea a znovu vydaná verzia jej prvej knihy Under the Sea Wind sa tiež stali bestsellermi. Táto morská trilógia skúma celý život v oceáne od brehov až po hlbiny.

Koncom 50. rokov 20. storočia Carson obrátila svoju pozornosť na ochranu prírody, najmä na niektoré problémy, ktoré podľa nej spôsobovali syntetické pesticídy. Výsledkom bola kniha Tichá jar, ktorá priblížila environmentálne problémy. Hoci sa Tichá jar stretla s tvrdým odporom chemických spoločností, podnietila zvrat v národnej politike v oblasti pesticídov, ktorý viedol k celonárodnému zákazu DDT a ďalších pesticídov. Inšpirovala tiež občianske environmentálne hnutie, ktoré viedlo k vytvoreniu americkej Agentúry na ochranu životného prostredia. Prezident Jimmy Carter udelil Carson posmrtne Prezidentskú medailu slobody.

"Ľudia sa ma často pýtajú, ako dlho som pracovala na mojej knihe The Sea Around Us. Zvyknem odpovedať, že v podstate celý život, hoci písanie knihy mi zabralo len asi tri roky. Ako dieťa ma fascinoval oceán, hoci som ho nikdy ako malá nevidela. Sníval som o tom a túžila som to zažiť, a tak som čítala všetku morskú literatúru, ktorú som našla."

*27.5.1907 +14.4.1964

Kniha: Tichá jar - Rachel Carson

Tichá jar

SVK Slovensky 2023/09Rachel CarsonOZ BrakRomány a novely

U dodávateľa

Jedna z najvplyvnejších kníh dvadsiateho storočia

13,50
Kniha: Tiché jaro - 1. vydanie - Rachel Carson

Tiché jaro

CZE Česky 2021/08Rachel CarsonHOSTPrírodné vedy

U dodávateľa

16,33
Kniha: Mans War Against Nature - Rachel Carson

Mans War Against Nature

GBR Anglicky Rachel CarsonSLOVARTLiteratúra faktu

U dodávateľa

5,82
Kniha: Silent Spring - 1. vydanie - Rachel Carson

Silent Spring

GBR Anglicky 2000Rachel CarsonPenguin BooksRomány a novely

Na dopyt

NEDOSTUPNÉ
11,70