Sviňa život

Jana Chmelová

SVK Slovensky MOTÝĽ2010

Kniha: Sviňa život - Jana Chmelová
Katalógové číslo: 88901 viac »
8,00

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Sviňa život

Často sa dopúšťame rôznych skutkov a omylov, ktoré sú niekedy nezvrátiteľné a majú fatálne následky. Príbehy hrdinov v tejto knihe poukazujú na problémy spoločnosti, na jej falošné ľudské hodnoty, pretvárku a na zlú, až celkom absentujúcu komunikáciu medzi najbližšími.

Patrik, mladý muž, sa po rozvode rodičov snaží finančne pomôcť svojej milovanej mame. Okolnosti ho donútia vydať sa na cestu zločinu, ktorá ho však úplne pohltí, až nenachádza východisko a oslobodenie. Zároveň to poznačí aj jeho vzťah k Dominike, ktorú spoznáva za dramatických okolností, a neskôr zisťuje, že mu ju osud nepriplietol do cesty náhodou.

Ďalšie hlavné postavy Olivera a Simonu spája zakázaný vzťah, kvôli ktorému Oliver neváha utiecť až do severnej Afriky, aby tam našiel vytúženú slobodu. Nie vždy sa však všetko končí šťastne, udalosti naberajú príliš rýchly spád, vzostupy striedajú pády a človek si vtedy povie, že život je sviňa.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
88901
Názov
Sviňa život
EAN/ISBN
9788089482085
Autor
Jana Chmelová
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2010
Rozsah
400
Rozmer
135×205×0
Hmotnosť
0,48
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
19%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Počul jemné šťuknutie, zámok povolil. Stiahol z pleca ruksak, vhodil do neho planžetu a znovu si ho prevesil cez rameno. Opatrne poodchýlil vchodové dvere a s maximálnym sústredením načúval. Z tmy domu sa ozýval iba prenikavý tikot hodín, zdalo sa mu, akoby vytrvalé ručičky odmeriavali čas priamo v jeho hlave. Ohlušujúci rachot, ktorý mu drvil mozog, však spôsoboval v prvom rade šialený cval jeho vystrašeného srdca. Ruka v trochu veľkej koženej rukavici mu mimovoľne vyletela k hrudníku, silno do neho zatlačil, snažil sa dostať ten protivný strach pod kontrolu. Prekĺzol úzkou štrbinou vo dverách a celkom nečujne ich za sebou zatlačil. Krátko vydýchol. Ocitol sa v tmavej predsieni. Vo vrecku našmátral baterku, prstom párkrát zatlačil do prepínača, cez čiernu látku nohavíc sa vtedy predral slabý svetelný kruh. No ešte ju nevytiahol, ešte mal strach zviditeľniť svoju nežiaducu prítomnosť v cudzom dome. Oči mu postupne navykli na tmu, už sa mu nezdala taká nepriehľadná. Popod oblúk oddeľujúci vstupný priestor od obytnej časti, sa šikovne prešmykol do rozľahlej miestnosti so širokými oknami. Nadväzovali na seba a ťahali sa v súvislom rade po obidvoch stranách obvodových stien, kde ukončovali ich púť presklené dvere, pravdepodobne vyúsťujúce niekam do záhrady. Pootvorené žalúzie prepúšťali dnu chabý jas mesiaca, oblizoval mohutný nábytok, reťaz obrazov na stenách, dlhý jedálenský stôl v strede miestnosti, objemné kreslá, odrážal sa od množstva mosadzných váz a rôznych artefaktov naukladaných všade naokolo. Podišiel k drevenému schodisku, ktoré sa týčilo priamo pred ním. Vedel, že spálňa je na poschodí, to mu povedali. A aj to, kde leží trezor.
Schody ukrutne vzdychali, nohy v zodratých teniskách presne odmeriavali ich šírku a neodvratne sa blížili k cieľu. Stačil si všimnúť, že na stene nad schodiskom visia rodinné portréty poväčšine starých ľudí, žiadne fotografie, ale olejomaľby. Pripadalo mu to ako v nejakej stredovekej pevnosti. Celý dom na neho tak pôsobil, teda aspoň podľa toho, čo mal v šere možnosť vidieť. Táto pevnosť presiaknutá skrz naskrz snobstvom musí ľudom žijúcim v ňom tlačiť na mozog. Pokýval nechápavo hlavou a tápavo sa chytil dreveného zábradlia.
Posledné zapraskanie schodu a ocitol sa na úzkej chodbe s minimálne štvoro dvermi. Mali by to byť tie posledné napravo. Dvere do spálne. Nejasne sa črtali. Tu hore bolo menej svetla ako na prízemí. Vytiahol teda baterku a zapol ju. Žltý kužeľ pred ním naliehavo poskakoval, isto ho viedol k cieľu. Jemne našľapoval po mäkkom koberci ako pružný jaguár zakrádajúci sa ku koristi. Počul iba svoj vlastný dych a neutíchajúci tlkot srdca. Stlačil kľučku a dúfal, že izba bude naozaj prázdna, že v nej, Kristepane, nenájde spať nejakých zabudnutých členov rodiny. Bol by stratený.

 

-
Mala teraz dosť času rozmýšľať o minulosti, o chybách, ktoré urobila, ale už o tom neuvažovala až s takou ubíjajúcou sebaľútosťou. Teraz, keď jej smrť dýchala na krk, si uvedomila čo všetko zmeškala, čo musí napraviť, kde hľadať pokánie, lebo vonkoncom netušila, čo napríklad za taký polrok bude. A čo bude s jej deťmi.
Chodila z izby do izby, v studených stenách hľadala oporu pre svoje zoslabené telo a nahlas si stále dookola opakovala: Všetko bude dobré, budem zdravá, bude to fajn... všetko bude dobré, budem zdravá...
Nečakaný ostrý zvuk bytového zvonca jej preťal mozog a zrýchlil pulz. Preboha, kto ju teraz otravuje? Nechce nikoho vidieť. Túži byť sama... sama! Napriek rozhodnutiu neotvoriť, podišla potichu k dverám a pozrela cez priezor. Panoramatické sklo mierne zdeformovalo Marcelovu hlavu, ale jednoznačne stál za dverami on. Srdce jej ešte viac začalo tĺcť, ruka na kľučke stŕpla, na chvíľu zaváhala, ale nakoniec, ako vždy povolila a ocitla sa zoči-voči ešte stále príťažlivej tvári bývalého muža.
„Prišiel som... mám tu ešte pár Radkiných vecí. Zabudli sme ich naposledy zabaliť,“ začal už v prítmí chodby s igelitkou v ruke, zhodil z nôh topánky a hneď sa bral do obývačky. Cestou ešte zvedavo nazrel do spálne a detskej izby, čo Kamilu značne pobúrilo. Zahryzla si do pery, mala niečo štipľavé na jazyku, no nechcela sa s ním hneď z príchodu hádať. Vlastne na to ani nemala momentálne dosť síl, bola taká slabá... a ubolená.
„Polož ich tam, na kreslo. Dáš si kávu, čaj, vodu? Hm? Budeš niečo?“
Zostala stáť v spoločných dverách kuchyne a obývačky, v poludňajšom svetle sa zdala byť ešte bledšia, ešte priesvitnejšia, pokožka chytala žltastý nádych. Vlasy nadobudli priezračný odtieň, celá akoby ani nebola z mäsa a kostí, akoby sa o stenu opieral iba jej prízrak.
„Nechcem nič. Nechaj...“
„Fajn,“ zamrmlala a začala vyberať zo šuchotavej tašky Radkino oblečenie, ktoré mala so sebou, keď si ju počas jej hospitalizácie v nemocnici veľkodušne vzal na tých pár dní k sebe. Nebolo zase toho až tak veľa, to mohlo počkať. Dve tričká a jedna tenká sukňa malej teraz určite chýbať nebudú.
„Ako sa cítiš?“ na moment o ňu obtrel zrak.
Vedela, že tá otázka bola položená len zo slušnosti, so súcitom, alebo aspoň minimálnou spoluúčasťou nemala nič spoločné.
„Dobre.“
„Chodíš na chemoterapiu?“
„Správne.“
„Pomáha?“
„Dúfajme.“
Zostali ticho, každý hypnotizoval iný kút miestnosti. Kamila si pomyslela, že by mohol odísť, nemala ho vôbec vpúšťať dnu, mala mu dať najavo hneď vo dverách, že potrebuje byť sama, že teraz nemá náladu na nič a nikoho. Mala mu ukázať, že mu už nie je otrocky oddaná a hlavne povinná trpieť jeho nechcenú prítomnosť. Pomaly, ale isto ju napínalo na vracanie. Účinky chemoterapie. Bezmocne opretá o zárubne kuchynských dverí sa v duchu modlila, aby konečne odišiel. Prstami nervózne žmolila okraj béžovej bavlnenej blúzky až natrhla jej lemovanie. Mimovoľne popoťahovala tenkú niť, pri každom nápore nevoľnosti šklbla o čosi silnejšie, neúprosne ničila jemné štepovanie. Podráždenosť, u nej netypická, v nej narastala závratným tempom, v mysli ho už tisíckrát vyhodila. Bože, len to povedať nahlas... Vyhoď ho! Vyhoď! Pošli ho tam, odkiaľ prišiel! Dočerta! Vyšmar ho za tou cundrou! No, povedz to!! Povedz!
-

 

Podvedome si prstami prešla po dlhých jazvách pod tričkom, stiahla ešte viac rukávy k dlaniam a nechala sa viesť jej novými kamošmi do ďalšej skazy. Keď stretla týchto ľudí, sľúbili jej zažiť nový a perfektný zážitok, ak pôjde s nimi. Sama uvidí, aká bude veselá a šťastná... A to ona potrebovala. Šťastie. Išla... vedome a svojvoľne. Nikto ju nenútil. Navyše sa cítila poctená, že ju vzali medzi seba, veď boli od nej o dosť starší.

A teraz jej po tele behali zimomriavky, keď sa obzerala okolo seba a videla zaplesnené kúty a v povaľujúcich sa smetiach na zemi podľa šuchotu tušila prítomnosť malých živých tvorov, možno potkanov. Srdce jej zvieralo od strachu, bola bledá ako krieda, v hrdle jej celkom vyschlo a už-už sa chystala na útek. Chcela vybehnúť do hustého dažďa a stratiť sa v ňom. Lenže ako by vyzerala v očiach jej nových priateľov? Čo by si o nej pomysleli? Možno by všade rozniesli, že je ustrašené úbožiatko, zbabelec, ale v duchu si priznala, že naozaj tým ustrašeným úbožiatkom je. A bola aj zbabelcom, lebo nemala dosť guráže na to, aby hneď v začiatku odtiaľto utiekla, pretože vedela, že nič dobré jej to neprinesie a že si narobí ďalšie problémy. A nielen sebe...
„Nestoj medzi dverami, choď ďalej,“ súril ju Adam, tenký a vysoký, asi tak dvadsaťdvaročný chalan v kvalitných rifliach, značkových topánkach a koženej bunde. Išiel hneď ku kachliam, chytil kábel lampy a strčil ho do nekrytej zásuvky. Šero izby preťalo ostré svetlo, zažmurkali pri jeho nečakanom záblesku.
Pohla sa ďalej do obludnej miestnosti, snažila sa krátko dýchať, aby si ten ťažký zápach spolu s kyslíkom nepreniesla do každej čiastočky tela. Srdce jej zdivene búšilo, ešte stále mala silné nutkanie ujsť. Vedela, že ak to neurobí hneď v tejto chvíli, že neskôr už neunikne. Neurobila však pre svoju záchranu nič, iba sa odovzdane nechala potisnúť na špinavý starý matrac, miestami natrhnutý, vytŕčali z neho veľké chuchvalce šedej výplne.
„Bojíš sa?“ spýtal sa ďalší chalan obsypaný hrdzavými pehami Robo, uškrnul sa a zvalil sa na polorozpadnutú posteľ vedľa matraca. Nohy v čiernych hrubých topánkach si oprel o Barboru, ktorá mu ich ihneď s odporom odhodila nabok.
„Viac sa ma tými svojimi hnátmi nedotkneš, rozumel si?“ zasadila mu do tváre vražedný pohľad. Pohodila hlavou so šticou červených, nakrátko zošmýkaných, vlasov, mľaskla jazykom ozdobeným piercingom a zapálila si cigaretu. Rad radom otrčila škatuľku pred ostatných, aj Natália si jednu vybrala a nechala si ju pripáliť. Dym ju začal okamžite dusiť, všetci sa smiali a jej bolo neuveriteľne trápne.
„Neboj nič, to sa spraví, naučíš sa... a nemusíš sa báť,“ povedal Adam, zobral jej cigaretu z ruky, podal ju Robovi a oblapil ju okolo ramien.

 

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Sviňa život zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.