Osudy ľudských spoločností

Strelné zbrane, choroboplodné zárodky a oceľ v histórii

Jared Diamond

Premedia2021/11 SVK Slovensky

Kniha: Osudy ľudských spoločností - Strelné zbrane, choroboplodné zárodky a oceľ v histórii - Jared Diamond
Katalógové číslo: 425404
Ušetríte až 2,76 € z bežnej ceny 24,90
A navyše získate 22 vernostných bodov
22,14
Vyexpedujeme do 7 dní
Skladom u dodávateľa

Kniha: Osudy ľudských spoločností

Strelné zbrane, choroboplodné zárodky a oceľ v histórii

Diamondova kniha ocenená Pulitzerovou cenou prináša fascinujúci pohľad na 13 000 rokov ľudskej histórie.

Popisuje v nej, ako sa vývoj rôznych ľudských skupín a spoločností na našej planéte odlišoval a aké faktory na to mali vplyv. Najviac bohatstva a moci majú dnes národy s euroázijským pôvodom, na opačnom konci sú Afričania či pôvodní obyvatelia oboch Amerík alebo Austrálie. Diamond analyzuje, čo spôsobilo takéto odlišné trajektórie jednotlivých spoločenstiev. Často za tým boli najmä prírodné podmienky, ktoré pomáhali, alebo brzdili krajiny v rozvoji. Neuspokojuje sa so známou teóriou o priaznivých klimatických podmienkach a už vôbec nie s rasistickou myšlienkou, že za tým stoja vrodené predpoklady a inteligencia niektorých skupín. Je presvedčený, že prvotných príčin rozdielneho vývoja ľudstva muselo byť omnoho viac a mnohé súvisí s vynálezom a spracovaním železa a výrobou strelných zbraní, ako aj s používaním písma či s rozvojom cestovania a šírením choroboplodných zárodkov.

Medzi ďalšie faktory patrí napríklad severo-južná orientácia Afriky, ktorá spomaľovala migráciu a do cesty kládla meniace sa klimatické pásma, ako aj zúfalý nedostatok zvierat vhodných na domestikáciu. Opačným príbehom je východo-západne orientovaná Eurázia s oveľa väčšou zásobárňou vhodných zvierat aj rastlín a klimaticky veľmi podobným pásmom, ktoré umožnilo rýchly presun vedomostí aj ľudí. Diamond napísal knihu, ktorou zachytil príbeh ľudstva fascinujúcim a veľmi čítavým spôsobom.

Úryvok z obsahu knihy ...
Podrobnejšie info
Katalógové číslo
425404
Názov
Osudy ľudských spoločností
Podnázov
Strelné zbrane, choroboplodné zárodky a oceľ v his
EAN/ISBN
9788081598876
Forma
Pevná
Autor
Jared Diamond
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2021/11
Rozsah
592
Rozmer
150×230
Stav
Skladom u dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Osudy ľudských spoločností zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.