Macbeth - Zločin a zrada sa vykúpia krvou

Jo Nesbo

Práh2018/04 SVK Slovensky

Kniha: Macbeth - Zločin a zrada sa vykúpia krvou - 1. vydanie - Jo Nesbo
Katalógové číslo: 325448
4,43

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Macbeth - Zločin a zrada sa vykúpia krvou

V spustnutom priemyselnom meste kdesi na severe prekvitá v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia len obchod s drogami, hazard a korupcia. Iba chátrajúca železničná stanica, ktorú obsadili feťáci, a parná lokomotíva na podstavci pred ňou pripomínajú časy niekdajšej prosperity. Oproti sa týči budova luxusného hotela s kasínom, v ktorom so svojou milenkou – majiteľkou tohto podniku nazývanou Lady – býva policajný inšpektor s veľmi povedomým menom. Macbeth, veliteľ miestnej zásahovej jednotky, je mužom zákona s temnou minulosťou a ešte temnejšími chúťkami, ktoré podnecuje skazená krásavica Lady aj našepkávačky z podsvetia. Drogový magnát Hekate ho využije, aby sa zbavil konkurenčného gangu Norse Riders a nového policajného riaditeľa Duncana – idealistu, ktorý by v meste rád konečne zaviedol poriadok. Zatiaľ čo sa Macbeth a Lady stávajú bábkami v rukách manipulátora, Hekateho čínske sestry varia v podzemí neodolateľnú drogu – moc. Milenkine lákavo znejúce ambície doženú Macbetha až k vražde svojho nadriadeného, no tým sa policajtovo besnenie povzbudzované paranojou z drog len začína. Presvedčený, že treba zlikvidovať aj svojich mierumilovných kolegov, kopí násilnosť na násilnosť a mŕtvol v meste pribúda. Psychicky labilná Lady si zatiaľ márne umýva ruky, na ktorých má odmladi krvavé škvrny…

V novinke najčítanejšieho nórskeho autora detektívok Jo Nesboa sa skvele premieňajú doba, reálie, kaliber aj mnohí aktéri Shakespearovej vrcholnej tragédie do súčasnosti. Najdôležitejšie prísady čarodejného nápoja – pálčivá ctižiadosť, vášne a zrada – tak konajú rovnako krvavé dielo ako pred štyrmi storočiami.

Najslávnejší autor nórskej detektívky noire JO NESBO (1960) prenikol do sveta zločinu okľukou cez šport, rock, novinárčinu, finančníctvo a taxikárčenie. Nádejný mladý futbalista z Osla musel opustiť trávnik a poobzerať sa po sedavejšej kariére po tom, čo si natrhol kolenné väzy. Vyštudoval ekonómiu na univerzite v Bergene a začal pracovať ako maklér. Usporiadaná profesia však nenapĺňala jeho tvorivé sklony, a tak večer vymieňal sako za džínsovú bundu a s gitarou sa odväzoval na pódiu v druhotriednych kapelách. Prerazil až s formáciou Di Derre, ktorú založil s bratom Knutom. Jeho najslávnejší literárny hrdina Harry Hole nebol plánovaný: autor ho „splodil“ náhodou, keď dostal od vydavateľa úlohu napísať knižnú reportáž z turné. Namiesto nej sa roku 1997 zrodil Netopierí muž (v slovenčine 2008, 2016) – prvá detektívka s Harrym Holeom, s ktorou Nesbo zožal okamžitý úspech a získal niekoľko škandinávskych literárnych cien. Autor priznáva, že ako vzor neodolateľne mužného, rozháraného, a predsa empatického detektíva mu poslúžili hrdinovia americkej tvrdej školy v dielach Dashiella Hammetta a Raymonda Chandlera. Samotár Harry, rovnako ako Sam Spade či Phil Marlowe, sa búri proti autoritám a neúnavne túži porozumieť zlu, ktoré má v prítmí moderného mesta väčšinou podobu zvráteného sadistu konajúceho s chladnou logikou chorého mozgu. Z hlbín depresie a alkoholizmu potom detektíva vyťahuje jeho životná láska Rachel, s ktorou sa Harry neprestajne dramaticky rozchádza a zasa schádza. Zatiaľ jedenásťdielnu sériu prípadov uzatvára román Smäd (2017). Od tohto pátrača si Nesbo občas odskočil k iným príbehom, napríklad v nápaditých trileroch Lovci hláv, Syn, Krv na snehu či Polnočné slnko, alebo ku knihám o doktorovi Proktorovi, ktorého bláznivé vynálezy zabávajú deti po celej Európe. Zásluhu má aj na scenári seriálu Okupácia – pochmúrnej vízii Nórska anektovaného Ruskom, ktorý vysielala aj Česká televízia.

Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej krízy v sedemdesiatych rokoch, no jeho vnútorné besy a slepá zamilovanosť sa vyrovnajú majstrovskému portrétu ničivej ctižiadosti, aký v roku 1606 predložil svojmu publiku alžbetínsky bard Shakespeare. A tak sa bude Nesbovým čitateľom zachmúrený policajt dôverne poznajúci uličky lemované podlosťou a zúfalstvom zdať ako starý známy.

Úryvok z obsahu knihy ...
Podrobnejšie info
Katalógové číslo
325448
Názov
Macbeth - Zločin a zrada sa vykúpia krvou
EAN/ISBN
9788072527359
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Jo Nesbo
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2018/04
Rozsah
536
Rozmer
125×205 mm
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Macbeth - Zločin a zrada sa vykúpia krvou zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.