Prostonárodné slovenské rozprávky

Zväzok 2

Pavol Dobšinský

SVK Slovensky TATRAN2017/03

Kniha: Prostonárodné slovenské rozprávky - Zväzok 2 - 1. vydanie - Pavol Dobšinský
Katalógové číslo: 284604 viac »
Ušetríte až 4,75 € z bežnej ceny 24,90
A navyše získate 20 vernostných bodov
Séria kníh: Prostonárodné slovenské rozprávky
Prostonárodné slovenské rozprávky
Titul je zaradený v tejto sérii
20,15
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Prostonárodné slovenské rozprávky

Zväzok 2

Pri príležitosti sedemdesiateho výročia založenia vydavateľstva TATRAN prinášame reedíciu jednej z našich najčítanejších kníh, Prostonárodných slovenských povestí.

Na jazykovej úprave Eugena Paulinyho a klasických ilustráciach Martina Benku vyrástlo niekoľko generácií čitateľov. Keďže prvé tatranské trojzväzkové vydanie bolo pripravené pred viac ako šesťdesiatimi rokmi, zverili sme editorstvo Jane Pácalovej, ktorá slovenským rozprávkam zasvätila svoju akademickú dráhu.

Prostonárodné slovenské rozprávky sú klenotom slovesného umenia, ktoré sa tradovalo na našom území celé stáročia z pokolenia na pokolenie. Až v devätnástom storočí romantici, ktorí verili, že rozprávky sú pamiatky dávnovekej minulosti, ich začali zapisovať a vydávať.

Máloktorá z kníh vydaná na Slovensku v tomto storočí sa tešila takej obľube a úcte medzi čitateľmi. Mnohé námety boli prevzaté z dávnych pohanských bájí, stretávame sa v nich s fantastickými postavami Slnca. Mesiaca, Vetra, drakov a stríg, veštcov a hádačov. A samozrejme, dobro vždy zvíťazí nad zlom.

Druhý zväzok Prostonárodných slovenských rozprávok, ktoré vydavateľstvo TATRAN pripravilo pri príležitosti sedemdesiateho výročia svojho založenia, prináša dvadsaťsedem rozprávok, ktoré pôvodne vyšli v Slovenských povestiach Augusta Horislava Škultétyho a Pavla Dobšinského (1858 – 1861), a prvých dvadsaťštyri rozprávok z Prostonárodných slovenských povestí – rozprávkovej knihy, ktorú Pavol Dobšinský vydal vlastným nákladom (1880 – 1883). Na rozdiel od prvého zväzku, ktorý obsiahol iba rozprávky zo Slovenských povestí, takmer výlučne čarovné (fantastické), v tomto zväzku sú rozprávkové žánre pestrejšie. Pribúdajú baladické látky, zvieracie rozprávky a najmä humoristické rozprávania, ktoré Pavol Dobšinský zaradil do Prostonárodných slovenských povestí, aby čitateľom sprostredkoval širšie žánrové spektrum folklórnych naratívov.

Editorka Jana Pácalová rozprávky jazykovo aktualizovala a doplnila ich vysvetlivkami. Pôvodné poznámky a komentáre Augusta Horislava Škultétyho a Pavla Dobšinského zaradila do poznámkového aparátu, aby mali čitatelia možnosť nahliadnuť do spôsobu, akým romantici o rozprávkach uvažovali a ako pristupovali k ich spracovaniu.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
284604
Názov
Prostonárodné slovenské rozprávky
Podnázov
Zväzok 2
EAN/ISBN
9788022208352
Forma
Pevná, s prebalom
Poznámka
1. vydanie
Autor
Pavol Dobšinský
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2017/03
Rozsah
484
Rozmer
170×240
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
19%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Prostonárodné slovenské rozprávky zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.