Právo na život

Ian McEwan

SVK Slovensky SLOVART2016/08

Kniha: Právo na život - Ian McEwan
Katalógové číslo: 276181 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Právo na život

Ian McEwan sa radí medzi najuznávanejších súčasných prozaikov. Vydal štrnásť románov a dve zbierky poviedok. Za svoj román Amsterdam dostal v roku 1998 Bookerovu cenu, podľa niektorých jeho kníh boli nakrútené úspešné filmy.

Sudkyňa vyššieho súdu Fiona Mayeová, známa vysokým intelektom, citlivosťou a erudovanosťou, stojí pred vážnym rozhodnutím v naliehavom prípade. Sedemnásťročný mladík z náboženských dôvodov odmieta liečbu, ktorá by mu mohla zachrániť život. Čas beží. Návšteva chlapca v nemocnici v nej prebudí hlboko skryté city a v chlapcovi nečakané emócie. Iba Fiona však môže rozhodnúť, či Adam bude žiť, alebo zomrie, a jej rozsudok bude mať následky pre oboch.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
276181
Názov
Právo na život
EAN/ISBN
9788055621913
Forma
Pevná s prebalom
Autor
Ian McEwan
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2016/08
Rozsah
176
Rozmer
130×210 mm
Stav
Nedostupné
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(2)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

kniznicaJB 5 z 5
08.07.2017 23:00:37

Zaujímavé čítanie, ale veľmi ťažké. Od prvej strany do poslednej každý riadok núti premýšľať. Kniha, nie veľká rozsahom, obsahuje veľké množstvo vážnych tém, s ktorými sa každý z nás v živote stretne. Spisovateľ majstrovsky pospájal ľudské neduhy, lásku aj nenávisť, náboženstvo, príčiny aj následky, dôsledky doby, slabosti aj silné stránky ľudskej podstaty a vznikla kniha, ktorú určite nebudete chcieť pustiť z rúk, aj keď niektoré pasáže sú kruto skutočné a pravdivé. Nie je jednoduchá, nie je to príbeh s predvídateľným koncom, žiadne jednoduché postavy, ani happy end. Vyžaduje si pozornosť čitateľa od začiatku do konca. Oceňujem krásne vykreslenú hlavú postavu, sudkyňu vyššieho súdu v Londýne, Fionu. Autor sa naozaj vyhral a jej vnútorné svet, jej premýšľanie a pohnútky vykreslil do dokonalosti. Je to žena, ako sama o sebe hovorí, v puberte staroby, má 59 rokov, je uznávaná vo svete súdnictva, v zrkadle vidí už vädnúcu ženu. Má o rok staršieho muža, sústredila sa na svoju kariéru, preto nemajú deti. Aj táto jej stránka je pekne opísaná, ako si to vnútorne obhajuje, aj keď je vidno že tie deti jej chýbajú. Vo svojom zamestnaní robí tvrdo, robotu si nosí aj domov. Rozhoduje spory rôzneho druhu, rozvody, delenia majetkov, spory o deti a ich výchovu. V kozmopolitnej anglickej spoločnosti sa stretáva aj s rôznymi náboženstvami a ich učením. Musí brať do úvahy aj tento aspekt, čo ako je v niektorých prípadoch absurdný a pre západnú civilizáciu nepochopiteľný. Pri jej jednotlivých prípadoch autor veľmi pekne opísal, aká ťažká je úloha sudcu, keď chce rozhodnúť spravodlivo. Vo 4. kapitole je až mrazivo kruto opísaný rozvod, keď sa z manželov stanú bojujúce strany, až sa to ťažko číta. Paradoxom je, že Fiona sa snaží znepriateleným stranám vnútiť triezve a kultúrne riešenia, ale keď sa sama dostane do ich situácie a jej manželstvo je pred rozpadom, správa sa tak, ako tí, ktorých rozvádza. Jeden zo súdnych sporov sa jej dotkne nielen profesionálne, ale aj osobne. Chlapec, ktorému chýba pár mesiacov do plnoletosti, odmietne transfúziu krvi, lebo patrí k Jehovovým svedkom. Nemocnica požiada, aby súd rozhodol, či mu transfúziu môžu dať, aj napriek nesúhlasu jeho aj jeho rodiny a cirkvi. Fiona stojí pred vážnym rozhodnutím a to v dobe, keď ani v súkromí nie je nič jednoduché. Dovolí, aby sa jej chlapec dostal „pod kožu“, za čo potom pyká. Nádherná kniha, veľký príbeh, ktorý sa skladá z nitiek jednotlivých osudov ľudí. Za poslednú dobu z kníh, ktoré som prečítala, jedna z najkrajších ženských hlavných postáv, výborne prepracovaná. Oceňujem tiež, že som sa dozvedela aj niečo z toho, ako funguje anglický súdny systém. Odporúčam prečítať.


Marek 5 z 5
17.03.2020 12:19:45

Kniha, ktorá rozoberá právo na rozhodnutie či zomrieť alebo žiť. Od začiatku kniha ponúka otázky, na ktoré sa ťažko odpovedá. Postaviť právo na život ako bezpodmienečnú dogmu súdneho systému alebo voľbu slobodného rozhodnutia odmietnutia liečby, v kontexte prijatia obligatórnych podmienok určených sektou. Kniha sa nečíta ťažko. Téma je zložitejšia, avšak použitý jazyk je zrozumiteľný a určite je prínosom pri zodpovedaní otázky práva na život.