Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo

Agota Kristof

SVK Slovensky ARTFORUM2016/03

Kniha: Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo - Agota Kristof
Katalógové číslo: 267035 viac »
13,24

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo

Fascinujúce rozprávanie o podstate ľudského bytia v príbehoch bratov - dvojčiat.

Trilógia Agoty Kristof predkladá životný príbeh bratov dvojčiat, ktorých vzájomné puto zocelila vojna vôľou prežiť, no ktorých rozdelí nepriazeň osudu. Nejde však o srdcervúce vyplakávanie, ale o fascinujúce rozprávanie o podstate ľudského bytia v celej jeho nahote na úrovni jednotlivca i spoločnosti.

Autorka neplytvá slovami, nemoralizuje, neanalyzuje. Podáva len sugestívne obrazy, ich vyhodnotenie necháva na čitateľa, ktorý si postupne, hnaný až do poslednej chvíle zvedavosťou, skladá celistvú mozaiku príbehu, charakterov postáv, ako aj doby a prostredia. Napriek výraznej formálnej odlišnosti je vo všetkých troch románoch zachovaná štýlová jednoduchosť a naturálnosť. Hoci sa dej kľukatí, texty ostávajú zrozumiteľné a pútavé svojou autentickosťou.

Toto dielo priam dráždi na mnohých úrovniach, nenecháva čitateľa ľahostajným a nech by boli dojmy akékoľvek, trilógii o dvoch spolunarodených bratoch sa nedá uprieť jedinečnosť po obsahovej, ako aj po formálnej stránke. Dielo bolo preložené do viac ako tridsiatich jazykov.  Veľký zošit bol sfilmovaný a získal Veľkú cenu Krištáľový glóbus na MMF Karlove Vary. V marci 2016 Divadlo Andreja Bagara  uvádza dramatizáciu Veľkého zošita.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
267035
Názov
Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo
EAN/ISBN
9788081501128
Forma
Viazaná
Autor
Agota Kristof
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2016/03
Rozsah
352
Rozmer
143×213 mm
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Marek 5 z 5
16.05.2019 11:12:15

Na nič sa nehrajúce a surové oznámenia viet v ukončenej trilógii o dvoch bratoch-dvojičkách. Skúšaní životom ponúka prierez ich bytia od vojny až po ich zrelú dospelosť v čase normalizácie. Čo je veľký zošit, čo klamstvo a čo dôkaz? V podaní rozprávania dvojičiek Lucasa a Klausa je to surový život, bez príkras a prekvapivý. Naozaj príbeh nemá časopriestor a nikdy neviete v ktorom roku sa odohráva. Indície sú však zrejmé, vojna, po vojne, prenasledovanie, totalita a normalizácia. Identifikácia s hrdinami je ťažšia, avšak všetci si dokážu uvedomiť reálie aké priniesla konkrétna doba. Aj tieto dvojičky sú nerozlučné a spojené zvláštnym putom. Ale ostane toto puto večné? Tenká je línia medzi skutočnosťou a fikciou všetkých postáv. Je však na čitateľovi, na ktorú stranu sa viac prikloní. Realita však býva niekedy reálnejšia, ako si vieme predstaviť a aj hrôzy sú aj v tejto knihe opísané priamo, bez príkras a stručným jazykom. Kniha je silná a po jej prečítaní na ňu dlho budete myslieť.