Barbora Celjská

Čierna kráľovná

Daniela Dvořáková

SVK Slovensky RAK2014/01

Kniha: Barbora Celjská - Čierna kráľovná - Daniela Dvořáková
Katalógové číslo: 221943 viac »
16,36

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Barbora Celjská

Čierna kráľovná

Barbora Celjská, uhorská, rímsko-nemecká a česká kráľovná, patrí k najvýznamnejším stredovekým kráľovnám. Napriek tomu zostáva v tieni svojho slávneho manžela, Žigmunda Luxemburského. Barbora. "Čierna kráľovná" alebo "nemecká Messalina" je známa skôr ako podivná literárna postava, opradená mýtami a legendami, než ako skutočná historická osobnosť. Napriek tomu, že bola uhorskou kráľovnou bezmála pol storočia a poldruha desaťročia ovládala veľkú časť územia dnešného Slovenska, zostávala až doteraz mimo pozornosti historikov. Predkladaná kniha je prvou monografiou venovanou tejto nesporne pozoruhodnej žene - kráľovnej. Čierna kráľovná je svojským pokračovaním Dvořákovej knihy Rytier a jeho kráľ (Stibor zo Stiboríc a Žigmund Luxemburský), knihy, ktorá sa dočkala štyroch vydaní na Slovensku i v zahraničí.

Môže historik poraziť nepravdivú legendu?
Myslím si, že nie, prinajmenšom nie hneď; možno po dlhom čase...
Napriek tomu má práca Daniely Dvořákovej zmysel. No nielen to, jej kniha má napätie ako naozajstná kriminálka. Autorka prišla na stopu zločinu a prenikavou analýzou dobových prameňov, odhalila jeho strojcov.
Strojcov vysoko postavených, je medzi nimi pápež, kráľ, ríšsky kancelár.
Všetci a mnohí ďalší sa sprisahali proti žene, kráľovnej Barbore, pripravili ju najprv o majetok a hodnosť a vzápätí aj o česť. Spravili z nej Čiernu kráľovnú, Messalinu, ženu hriešnu, neveriacu, nevernú, oddanú hriechu. Vrátiť majetok šesť storočí mŕtvej kráľovnej, to už sa nedá, ale česť jej Dvořáková vrátila, z obviňovanej spravila obeť a z jej protihráčov nechutných intrigánov.
Kniha Daniely Dvořákovej má zmysel, je veľkou lekciou stredovekých dejín, napísaná zaujímavo a vzrušujúco, prístupne všetkým, ktorí majú radi príbeh a zmysel pre česť (a ak aj históriu, ešte lepšie), je to rozprávanie o mravnosti a jej cene aj po stáročiach.
Pavel Dvořák

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
221943
Názov
Barbora Celjská
Podnázov
Čierna kráľovná
EAN/ISBN
9788085501605
Forma
Tvrdá, s prebalom, lesklá
Autor
Daniela Dvořáková
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2014/01
Rozsah
304
Rozmer
180×250 mm
Hmotnosť
0,76
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Barbora Celjská zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.