Donald E. Knuth

Autor / 2 tituly

Donald E. Knuth sa narodil 10. januára 1938 v Milwaukee, Wisconsin. Študoval matematiku na Case Institute of Technology, kde tiež napísal softvér na výpočtové stredisko.

Fakulta mu udelila magisterský titul spolu s bakalárskym a po absolvovaní štúdia na California Institute of Technology získal titul Ph.D. v matematike. Po štúdiu zostal na fakulte matematiky. Počas tohto obdobia sa zaoberal vývojom softvéru ako konzultant  pre Burroughs Corporation a ako editor publikácií Programming Languages pre ACM. Neskôr pracoval na Stanfordskej univerzite ako profesor informatiky. Uviedol do výučby nové predmety, najmä dátové štruktúry a matematiku. V roku 1993 sa stal v Stanforde prvým emeritným profesorom The Art of Computer Programming. Neskôr začal pripravovať učebnice programovacích techník. Táto práca sa vyvinula do plánovanej sedemdielnej série s názvom The Art of Computer Programming.  Z prvých troch bolo vytlačených približne jeden milión kópií a boli preložené do šestich jazykov. Po týchto troch zväzkoch si dal desaťročnú prestávku od tohto projektu a  pracoval na digitálnej typografii. Vyvinul systému TeX pre prípravu dokumentov a METAFONT, systém abecedného dizajnu. Za zmienku stoja vedľajšie produkty z týchto činností, WEB a CWEB, jazyky na štruktúrovanú dokumentáciu a dokumentované programovanie. TeX je teraz používaný pre výrobu väčšiny svetovej vedeckej literatúry o fyzike a matematike. Jeho výskumné práce boli základom pri vytváraní niektorých podoblastí informatiky a softvérového inžinierstva.

Profesor Knuth získal ACM Turing cenu, stal sa patrónom British Computer Society a čestným členom IEEE. Je členom Americkej Akadémie umení a vied, Národnéj akadémie vied, Národnej akadémie inžinierstva, zahraničný spolupracovník l'Academie des Sciences (Paríž) a Det Norske Videnskaps-Akademi (Oslo). Je držiteľom piatich patentov a publikoval približne 160 prác a 19 kníh. Dostal medailu za vedu od prezidenta Cartera, American Mathematical Society Steele Prize, New York Academy of Sciences Award, J.D. Warnier Prize za metodiky softvéru, a mnoho ďalších.  Je držiteľom čestných doktorátov z Oxford University, University of Paris, St Petersburg University, a viac než tucet vysokých škôl a univerzít v Amerike. Profesor Knuth žije v areáli Stanfordu s manželkou Jill, majú dve deti.Jeho hlavným koníčkom je hudba.

Kniha: Umění programovat - Seminumerické algoritmy - Donald E. Knuth

S ukážkami

Umění programovat Seminumerické algoritmy

CZE Česky 2010/02Donald E. KnuthComputer PressProgramovanie

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
41,09
Kniha: Umění programovat - Základní algoritmy - Donald E. Knuth

S ukážkami

Umění programovat Základní algoritmy

CZE Česky 2008/10Donald E. KnuthComputer PressProgramovanie

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ