Miloš Kopták

Predstavujeme: Miloš Kopták

Autor / 3 tituly

Zaradené v kategórii RozprávkySVK Slovensky

Narodil sa 6. februára 1969 v Žiline. Študoval literatúru a výtvarnú výchovu na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. V štúdiu pokračoval na oddelení grafiky a knižnej ilustrácie na VŠVU v Bratislave u profesora Kállaya. Absolvoval študijné pobyty na Ecole des Beaux Arts v St. Etienne a Mulhouse a tiež na Cité des arts v Paríži.

Miloš Kopták v celej doterajšej tvorbe potvrdzuje svoju permanentnú náchylnosť k vizuálnemu ironizovaniu a to akejkoľvek témy, ktorá ho v danom okamihu tvorivo fascinuje. Jeho silnou tvorivou zbraňou je zdvojená manipulácia obrazom i s divákovým zorným poľom na princípe ironickej hry, do ktorej vkladá istý historický odkaz s pointou na jeho konci. Koptákove diela sú sviežim optickým kaleidoskopom anonymných i známych tvári v duchu retro, avšak následne sprítomnených vložením reálneho predmetu do textúry grafiky. Na prvý pohľad nevinný import zdanlivo banálnych vecí do prevzatých portrétov, v konečnom dôsledku zásadne mení ich pôvodný význam.

Venuje sa maľbe, kresbe, priestorovej tvorbe, fotografii, land artu a knižnej ilustrácii, spolupracuje s domácimi i zahraničnými vydavateľstvami. Stál pri založení Asociácie ilustrátorov, lektoruje odborné semináre a workshopy z oblasti ilustrácie, knižnej tvorby a voľného umenia (Paríž, Bologna, Kuala Lumpur, Frankfurt, Moskva…). Vystavoval na viacerých samostatných a skupinových výstavách doma aj v zahraničí.

Spolupracoval aj so zahraničnými vydavateľmi (českým, nemeckým, francúzskym), za ilustrácie Kama Sywor Kamanda Africké pohádky (Praha, Brio 2006) získal ocenenie Zlatá stuha.

*6.2.1969

Kniha: Lidské klubíčko - Vladimír Vokolek, Miloš Kopták

Lidské klubíčko

CZE Česky 2013/11Vladimír Vokolek Miloš KoptákAlbatros MediaBásničky

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
4,82
Kniha: Včelár - Miloš Kopták

Včelár

SVK Slovensky 2011Miloš KoptákASIL - asociácia ilustrátorovRozprávky

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
10,06
Kniha: Malá princezna - Ján Uličiansky, Miloš Kopták

Malá princezna

CZE Česky 2010/09Ján Uličiansky Miloš KoptákPráhRozprávky

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
12,97