Miguel Sousa Tavares

Autor / 2 tituly

Zaradené v kategórii Spoločenský románPRT Portugalsky

Miguel Sousa Tavares sa narodil v roku 1952 v Porte v rodine, kde o zvučné mená nebola núdza ( jeho matka bola slávna poetka, dramatička a autorka literatúry pre deti Sofia de Melo Breyner Andresen, jeho otec bol známy politik, advokát a novinár Francisco de Sousa Tavares). Vyštudoval práva, po niekoľkých rokoch advokátskej praxe sa však začal naplno venovať svojej odvekej láske žurnalizmu. Do povedomia širšej verejnosti sa dostal nielen ako spisovateľ a novinár, ale aj ako televízny moderátor úspešných diskusných programov a komentátor, glosátor a kritik politického a spoločenského diania v Portugalsku. Je jedným zo zakladateľov známeho portugalského časopisu Grande Reportagem a pravidelným prispievateľom ďalších významných portugalských novín a časopisov.

Dielo Rovník, vydané v roku 2003, je prvý román autora a zároveň výsledok rozsiahleho výskumu, ktorý dlho dozrieval a zaoberá sa zložitým obdobím portugalských dejín. Kniha vyšla v tridsiatich krajinách a v roku 2008 sa dočkala filmového spracovania.

Medzi ďalšie známe diela autora patria romány Rio das Flores (Kvetinová rieka, 2007), No Teu Deserto (Na tvojej púšti, 2009), Madrugada Suja (Špinavé ráno, 2013) a Cebola Crua com Sal e Broa (Surová cibuľa so soľou a kukuričným chlebom, 2018) a Último Olhar (Posledný pohľad, 2021).

Miguel Sousa Tavares je nositeľom viacerých ocenení za literárnu a publicistickú tvorbu.

*1952

Kniha: Rovník - Miguel Sousa Tavares

Rovník

SVK Slovensky 2023Miguel Sousa TavaresPortugalský inštitútRomány a novely

U dodávateľa

15,91
Kniha: Rovník - Miguel Sousa Tavares

Rovník

CZE Česky 2006Miguel Sousa TavaresGARAMONDRomány a novely

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ