Leonardo da Vinci

Autor / 4 tituly

Leonardo Da Vinci (1452 - 1519), bol všestrannou renesančnou osobnosťou. Stal sa významným maliarom, sochárom, architektom, prírodovedcom, hudobníkom, spisovateľom, a to nielen svojej doby.

Bol nemanželským synom notára Sera Piera a vidiečanky Catariny. Otec ho uznal za vlastného a zaistil mu všeobecné vzdelanie. O jeho detstve sa nezachovali žiadne zápisy, a tak sa o jeho mladíckych rokoch môžeme len dohadovať. O mladom Leonardovi sa vie len toľko, že bol príjemného vzhľadu a tak silný, že mohol ohýbať železné prúty.

Do tejto doby odkazuje aj sen o jastrabovi, ktorý mal napadnúť Leonarda v kolíske, a ktorému venoval celú knižku Spomienka z detstva Leonarda da Vinci zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud.

Ďalším pravdepodobným príbehom z detstva je príhoda s kusom dosky, ktorú dal akýsi kupec Leonardovému otcovi, aby naň vymaľoval srdce. Leonardo však odmietol túto triviality a údajne ho vyšperkoval dokonalými zobrazeniami mýtických oblúd, ktorých sa všetci báli. Ser Piero potom s veľkým vziskom predal túto maľbu židovi a pôvodnému kupcovi dal kolotočovú kresbu srdca, čoho si ten chudák ani len nevšimol.

Kniha: Úvahy - Leonardo da Vinci - Leonardo da Vinci

Úvahy - Leonardo da Vinci

2001Leonardo da VinciNestorPoézia

U dodávateľa

15,64
Kniha: Leonardův skicář - Leonardo da Vinci

Leonardův skicář

CZE Česky 2007/04Leonardo da VinciSLOVARTVýtvarné umenie

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ
Kalendár nástenný: Leonardo da Vinci - nástěnný kalendář 2015 - Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci - nástěnný kalendář 2015

CZE Česky Leonardo da VinciPRESCO GROUP Kalendáre

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ
Kalendár nástenný: Leonardo da Vinci - 2015 - nástěnný kalendář 2015 - Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci - 2015 nástěnný kalendář 2015

CZE Česky Leonardo da VinciPRESCO GROUP Kalendáre

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ