Modernizácia kritikou

Magdalena Bystrzak; Vladimír Barborík

SVK Slovensky Slovenské literárne centrum2023/06

Kniha: Modernizácia kritikou - Magdalena Bystrzak; Vladimír Barborík
Katalógové číslo: 472045 viac »
Ušetríte až 1,94 € z bežnej ceny 12,00
A navyše získate 10 vernostných bodov
10,06
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Modernizácia kritikou

Slovenské literárne centrum vydalo novú knihu s názvom Modernizácia kritikou: Hamaliar, Chorváth, Bor a Matuška. Jej autormi sú literárni kritici a pracovníci Ústavu slovenskej literatúry SAV. Knižka je venovaná tvorivým začiatkom štyroch literárnych kritikov tridsiatych rokov 20. storočia, ich úsiliam modernizovať domáce uvažovanie o umení a kultúre, ako aj celú spoločnosť.

Táto kniha rekonštruuje slovenskú literárnu kritiku v medzivojnovom období, predovšetkým v jeho druhej polovici. Je venovaná štyrom osobnostiam: Jánovi E. Borovi, Michalovi Chorváthovi, Jánovi Igorovi Hamaliarovi a Alexandrovi Matuškovi. Spájala ich myšlienka modernizácie kultúry kritickým myslením. Hamaliar chcel inovovať skokom. Chorváth cez archaické zdroje. Bor imitáciou a Matuška vizionárstvom. Publikácia je ukotvená v súradniciach dobovej sociálnej, svetonázorovej a politickej sféry od záveru dvadsiatych a v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia.

O návrh obálky a grafiku sa postarali Vojtech Ruman a Barbora Gavláková.

Dizajn knihy je súčasný a jednoduchý zároveň, jednoduché je aj podanie neľahkej témy. O to sa snažili autori publikácie Magdalena Bystrzak a Vladimír Barborík, ktorí prezradili, že publikáciu nechceli preťažiť akademickým žargónom.

O autoroch

MAGDALENA BYSTRZAK (1986) pracuje v Ústave slovenskej literatúry SAV, v. v. i. Je autorkou knihy Kritik v spoločnosti. Spory Alexandra Matušku (1930 – 1938) a spolueditorkou kolektívnych monografii Kontakty literatúry a Zmena v praxi (limity - možnosti - spory). Prispieva do literárnych a kultúrnospoločenských časopisov, píše štúdie a literárne kritiky, príležitostne prekladá do poľštiny umelecké a odborné texty.

VLADIMÍR BARBORÍK (1965) je pracovníkom Ústavu slovenskej literatúry SAV, v. v. i. Výskumne sa zameriava na medzivojnovú a povojnovú slovenskú prózu (monografie Pavel Hrúz, Prozaik Gejza Vámoš a Hľadanie rozprávača: Prózy Vincenta Šikulu) a na problematiku povojnového literárneho života (s Petrom Darovcom napísal publikáciu Mladá tvorba 1956 – 1970 – 1996. Časopis po čase a s Vladimírom Petríkom Pohyb k nehybnosti. Literárny život od začiatku 60. do konca 70. rokov objektívom Antona Šmotláka. Je spoluautorom knihy rozhovorov s Vladimírom Petríkom Hľadanie minulého času.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
472045
Názov
Modernizácia kritikou
EAN/ISBN
9788081191510
Forma
Tvrdá, bez prebalu, lesklá
Autor
Magdalena Bystrzak; Vladimír Barborík
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2023/06
Rozsah
152
Rozmer
140×210 mm
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
16%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Modernizácia kritikou zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.