Krásné časy v Paříži - Radosti a strasti našich krajanů v „Babylonu nad Seinou“

Radosti a strasti našich krajanů v Babylonu na Seinou

Břetislav Ditrych

CZE Česky Nakladatelství Epocha2021/11

Kniha: Krásné časy v Paříži - Radosti a strasti našich krajanů v „Babylonu nad Seinou“ - Radosti a strasti našich krajanů v Babylonu na Seinou - 1. vydanie - Břetislav Ditrych
Katalógové číslo: 425628 viac »
Ušetríte až 6,69 € z bežnej ceny 24,70
A navyše získate 18 vernostných bodov
18,01
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Krásné časy v Paříži - Radosti a strasti našich krajanů v „Babylonu nad Seinou“

Radosti a strasti našich krajanů v Babylonu na Seinou

Paříž byla na přelomu 19. a 20. století cílem návštěv a pobytu nejen českých umělců, především malířů (například Alfonse Muchy, Viktora Strettiho, Václava Brožíka, Hugo Boettingera, Jana Dědiny, Georga Karse, Zdenky Braunerové, Bohumila Kubišty, Vojtěcha Hynaise, Karla Špillara, Luďka Marolda a Františka Kupky), sochařů (Josefa Mařatky, Bohumila Kafky, Františka Bílka, Otto Gutfreunda) a spisovatelů i básníků (Julia Zeyera, bratří Čapků, Otakara Theera, Františka Gellnera, Hanuše Jelínka, Růženy Svobodové či Růženy Jesenské). Do města nad Seinou směřovali také sportovci, v roce 1895 odstartoval z Prahy do Paříže velocipedista Jan Kuklík a 1300 kilometrů zdolal za čtyři a půl dne, zhruba ve stejné době se na tuto dalekou cestu vydal pěšky malíř a všestranný sportovec Karel Reisner. Na vědeckých kongresech tu pravidelně přednášel profesor české techniky K. V. Zenger, známý tu byl stále František Křižík, na hvězdárně v Meudonu u Paříže působil od roku 1904 astronom Milan Rastislav Štefánik, později také politik, vojenský pilot a generál. V meudonském ateliéru Augusta Rodina potkala Sidonie Nádherná básníka Rilka, slavného sochaře rádi navštěvovali mnozí čeští umělci, naproti v domě se zahradou několik let bydlel Luděk Marold s rodinou.

A Paříž byla tehdy nejen střediskem umění, ale i průmyslu a techniky. Proto se tu potkávali naši umělci třeba s průkopníky létání. Někteří uspěli, mnozí se zklamáni vrátili domů. Ale všichni chtěli pro své jistě odlišné cíle a sny načerpat něco z podivuhodné atmosféry belle époque, která nepoznamenala jen umění, ale vyznačovala se i usilovnou snahou o ovládnutí vzdušné říše, byla dobou fascinujících Světových výstav, využití elektřiny, dobou netušeného rozvoje techniky.

Paříž, jaké to magické slovo!

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
425628
Názov
Krásné časy v Paříži - Radosti a strasti našich kr
Podnázov
Radosti a strasti našich krajanů v Babylonu na Sei
EAN/ISBN
9788027800407
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Břetislav Ditrych
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2021/11
Rozsah
392
Rozmer
247×171×32 mm
Hmotnosť
0,87
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
27%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Krásné časy v Paříži - Radosti a strasti našich krajanů v „Babylonu nad Seinou“ zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.