Uhorská cesta ( Štrba - Šuňava )

Turistická mapa 1 : 25 000

SVK Slovensky AB - KONZULT2020

Kniha: Uhorská cesta ( Štrba - Šuňava ) - Turistická mapa 1 : 25 000
Katalógové číslo: 397686 viac »
Ušetríte až 0,08 € z bežnej ceny 2,00
A navyše získate 1 vernostný bod
1,92
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Uhorská cesta ( Štrba - Šuňava )

Turistická mapa 1 : 25 000

Uhorská cesta je symbolické pomenovanie turistickej trasy vedúcej časťou európskeho rozvodia cez územie obcí Štrba a Šuňava. Trasa vedie v prevažnej miere rozvodím miestami, kde kedysi s veľkou pravdepodobnosťou migrovali úhory z povodia baltského mora do povodia čiernomorského a snáď aj späť. V tak vysokej nadmorskej výške (viac ako 900 m n. m.) ide v rámci celoeurópskeho priestoru o mimoriadne priaznivú oblasť pre migráciu úhorov. Vzdialenosti medzi súčasnými vodnými tokmi oboch úmorí môžeme na mnohých miestach rátať doslova na 100 metrov. Toponymické pozostatky, ako aj staršie záznamy nasvedčujú, že nejeden z týchto priaznivých úsekov bol ešte v nedávnej minulosti popretkávaný barinami, ktoré takto umožňovali doslova mokrý prechod úhorov z jednej riečnej sústavy do druhej. Turistická trasa Uhorská cesta má za cieľ upozorniť na množstvo faktov spojených s teóriou úhora na rozvodí, ako aj na zaujímavé historické súvislosti z toho vyplývajúce. Návštevníci sa v príjemnom podtatranskom prostredí môžu na vlastné oči presvedčiť o blízkosti vodných tokov dvoch úmorí baltského a čiernomorského, ako i o reálnosti migrácie úhorov v tomto prostredí. Návštevníci môžu spoznávať dávnejšie geografické pomery, spočinúť na zaujímavých historických i geografických miestach, a spoznať i nevšednú technickú pamiatku vybudovanú priamo v teréne rozvodia. Uhorská cesta spája zabudnutú históriu so súčasnou prekrásnou prírodnou scenériou krajiny U hory, kde možno stráviť príjemný pobyt poznávaním, turistikou a rozjímaním nad dávnymi časmi keď ešte úhor vládol tejto krajine.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
397686
Názov
Uhorská cesta ( Štrba - Šuňava )
Podnázov
Turistická mapa 1 : 25 000
EAN/ISBN
9788080792954
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2020
Rozmer
125×230
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
20%
Zľava
3%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Uhorská cesta ( Štrba - Šuňava ) zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.