Niekedy netreba zdolať vrchol

Paolo Cognetti

SVK Slovensky IKAR2019/12

Kniha: Niekedy netreba zdolať vrchol - 1. vydanie - Paolo Cognetti
Výprava po stopách spisovateľa a cestovateľa Petra Matthiessena
Katalógové číslo: 368364 viac »
Ušetríte až 2,52 € z bežnej ceny 11,90
A navyše získate 9 vernostných bodov
9,38
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Niekedy netreba zdolať vrchol

Túžba dobyť oproti túžbe pochopiť

Paolo Cognetti, fascinovaný knižkou amerického spisovateľa a cestovateľa Petra Matthiessena Snežný leopard, ako štyridsaťročný zorganizoval výpravu po jeho stopách. Prešiel takmer rovnakú trasu ako jeho veľký vzor o 40 rokov skôr. Obaja navštívili končiny v severozápadnej časti Nepálu, kde stále prežívajú a ďalej sa zachovávajú zvyšky prastarej tibetskej kultúry. Okrem niekoľkých dobrých priateľov (a, pravdaže, početnej karavány, nevyhnutnej na takéto vysokohorské putovanie) Cognettiho sprevádzajú obšúchaný výtlačok Matthiessenovej knižky, modré ovce a najmä vidina zriedkavo spozorovaného snežného leoparda.

Z talianskeho originálu Senza mai arrivare in cima (Giulio Einaudi editore s. p. a., Torino 2018) preložil Stanislav Vallo.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
368364
Názov
Niekedy netreba zdolať vrchol
EAN/ISBN
9788055169828
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Paolo Cognetti
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2019/12
Rozsah
144
Rozmer
200×125×16 mm
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
21%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Peter použil na označenie svojej cesty veľmi presný výraz. ‚Nikam sa neponáhľame, nemáme žiaden zištný cieľ – gnaskor, alebo prechádzanie miestami, ako sa v Tibete vraví putovaniu.‘ Púť má v každej kultúre význam očistnej cesty, lenže túlať sa, chodiť dookola nemá nijaký cieľ, bod príchodu, ktorý je však podstatný pre putovanie v našom chápaní. Jeruzalem, Rím, Mekka: ak človek nemá presný cieľ, ako pochopí, že dosiahol očistu? Nachádzal som určitú súvislosť medzi potrebou dôjsť na konci putovania do svätého mesta a posadnutosťou horolezcov vrcholmi hôr: od detstva som počúval výraz horský vrchol ako metaforu raja a slovo výstup v duchovnom zmysle. No spomenul som si, že najdôležitejšia tibetská púť spočíva v tom, že pútnik obíde v kruhu horu Kailáš, ktorá je pre túto civilizáciu posvätná. Po tibetsky kora, v taliančine obísť v kruhu: kresťania stavajú na vrcholoch hôr kríže, budhisti vyznačujú pod nimi, po ich obvode kruhy. To prvé sa mi vždy videlo násilnícke, to druhé milé a láskavé; túžba dobyť proti túžbe pochopiť.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Niekedy netreba zdolať vrchol zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.