Hlinka otec národa?

Roman Holec

SVK Slovensky Marenčin PT2019/09

Kniha: Hlinka otec národa? - Roman Holec
Katalógové číslo: 363863 viac »
Ušetríte až 2,70 € z bežnej ceny 14,90
A navyše získate 12 vernostných bodov
Kolekcia titulov: Zoznam publikácií podporených FPU

Zoznam publikácií podporených FPU

AKTUALIZOVANÉ 12. februára 2024! Knihy vydané s podporou FPU (Fondu na podporu umenia). Tieto knihy z verejných zdrojov… Zistiť viac...
12,20
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Hlinka otec národa?

Kniha o životnom príbehu Andreja Hlinku, o jeho postojoch, ambíciách, úspechoch i prehrách. Ide o kontroverznú osobnosť, ktorá tak počas svojho života, ako aj desaťročia po ňom rozdeľovala spoločnosť i historikov. To v plnej miere platí až do dnešných dní. Možno v ňom vidieť Otca národa i jedného z najhorúcejších kandidátov na titul Najväčší Slovák. Rovnako však v ňom možno vidieť človeka, ktorý si pestoval svoj kult a autoritárskymi postojmi dláždil cestu k režimu, ktorý sa – už po jeho smrti – vďaka priaznivému kontextu presadil na Slovensku. 

Hlinka bol charizmatickou osobnosťou a tribúnom, ktorý svojim rečníckym umením a jednoduchosťou riešení a hesiel získaval toľko prívržencov, ako v jeho čase žiadna iná osobnosť spojená s politickou stranou. Vedel postihnúť mnohé akútne problémy vtedajšej doby, pomenovať ich a postaviť sa za ich riešenia váhou svojho politického vplyvu i osobnou charizmou. Politickou agendou sa častokrát vymykal z dobových mantinelov, čo mu prinášalo veľa prívržencov, ale aj rovnako aj osobných nepriateľov. Konfrontácia s nimi, ako aj so štátnou mocou (uhorskou i československou) priniesla Hlinkovi život plný zápasov, útokov, triumfov i väznenia. To, čo bolo bežné pre mnohých iných politikov, vnímalo sa pri Hlinkovi citlivejšie, lebo od katolíckeho kňaza sa čakalo neraz viac tolerancie, jemnejší slovník a menej machiavelizmu. V tomto prípade bol politikom par excellence. 

Na druhej strane značná naivita, impulzívnosť a neschopnosť kompromisu z Hlinku nerobili dobrého politika. Takýchto protirečení je v Hlinkovom živote oveľa viac. Spolu so silnou ideovou i konfesionálnou zaťaženosťou sú príčinami, prečo Hlinka ako výrazná osobnosť slovenskej politiky nemá zatiaľ svoju historickú biografiu. To, čo existuje, je buď tendenčné a selektívne (Sidor, Vnuk) alebo povrchné a skratkovité (Bartlová). Kniha je pokusom o nápravu tohto stavu.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
363863
Názov
Hlinka otec národa?
EAN/ISBN
9788056904404
Forma
Tvrdá, bez prebalu, lesklá
Autor
Roman Holec
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2019/09
Rozsah
256
Rozmer
130×200 mm
Hmotnosť
0,47
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
18%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Hlinka otec národa? zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.