Artemis

Jediné obývané mesto na Mesiaci v ohrození

Andy Weir

SVK Slovensky IKAR2018/04

Kniha: Artemis - Jediné obývané mesto na Mesiaci v ohrození - 1. vydanie - Andy Weir
Katalógové číslo: 317708 viac »
12,35

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Artemis

Jediné obývané mesto na Mesiaci v ohrození

Jazz Basharová nemienila byť hrdinkou. Chcela len zbohatnúť. 

Netúži stať sa výstrednou miliardárkou ako mnohí návštevníci Artemidy, prvej a jedinej pozemskej kolónii na Mesiaci. Stačilo by jej zbohatnúť natoľko, aby nemusela bývať v byte malom ako truhla a živiť sa len ochutenými riasami. Natoľko, aby splatila dlh, ktorý ju už dlho ťaží. 

Keď sa jej konečne naskytne príležitosť dostať sa k veľkým peniazom, jednoducho jej neodolá. Pravda, musí sa pritom vypracovať z drobnej pašeráčky na riadnu kriminálničku. Táto akcia si vyžaduje unikátnu kombináciu prefíkanosti, technických zručností a neskutočnej dávky drzosti. Jazz však ešte nikdy nenarazila na prekážku, ktorú by neprekonala, a drzosti má na rozdávanie. 

Problém je v tom, že dokonalý zločin nemusí byť koncom, ale aj začiatkom ešte väčších ťažkostí. Najmä ak sa zapletiete do boja o ovládnutie jediného mesta na Mesiaci. Na úteku pred zločincami aj mužmi zákona si ešte aj Jazz musí priznať, že toto by mohlo byť nad jej sily. Teda ak nevymyslí plán, ako zachrániť Artemidu a neprísť pritom o život.

Z anglického originálu Artemis (Crown, an imprint of the Crown Publishing Group, a division of Penguin Random House LLC, New York 2017) preložil Patrick Frank.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
317708
Názov
Artemis
Podnázov
Jediné obývané mesto na Mesiaci v ohrození
EAN/ISBN
9788055159201
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Andy Weir
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2018/04
Rozsah
344
Rozmer
227×145×31 mm
Hmotnosť
0,30
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Navliekla som sa do skafandra. Samozrejme, stopovala som si čas. Jedenásť minút. Dopekla! Ako to môže Bob zvládnuť za tri? Ten chlap je normálny div prírody.

 Zapla som vnútorné systémy skafandra. Všetko naskočilo ako treba. Zbehla som tlakovú skúšku. Skafander sa presne podľa pokynov natlakoval a monitoroval stav. Je to najlepší spôsob, ako skontrolovať, či niekde neuniká kyslík. Len čo to bolo hotové, otvorila som vonkajšie dvere.

 Dobré ráno, Mesiac!

 Sólo výstup nie je sám osebe nebezpečný. Špecialisti také robia dennodenne. Ja som ho však chcela absolvovať tajne. Ak sa vyskytne nejaký problém, nikomu ani nenapadne hľadať ma vonku. Kdesi na povrchu bude skrátka ležať veľmi atraktívna mladá mŕtvola, až kým si ju časom niekto nevšimne.

 Uistila som sa, že mám vypnutý mikrofón, ale prijímač som nechala nastavený na frekvencii verejného výstupového kanála. Keby niekto šiel von, rada by som o tom vedela včas.

 V dvoch kyslíkových fľašiach som mala dosť vzduchu na šestnásť hodín. Pre istotu som si vzala ešte ďalších šesť po osem hodín. Oveľa viac, ako budem potrebovať (dúfam), ale väčšia rezerva nikdy nie je na škodu. Skrátka väčšia bezpečnosť.

Teda... Ťažko hovoriť o bezpečnosti, keď idem do vákua sama a chystám sa pustiť zváračkou do pohybujúceho sa zberača skál. Ale chápete, ako to myslím, nie?

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
3.0 z 5.0
5
0%
(0)
4
0%
(0)
3
100.0%
(1)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

kniznicaJB 3 z 5
19.05.2018 21:40:05

Andy Weir si knihou Marťan nasadil veľmi vysokú latku, ktorú Artemis nedosiahla. Nemá jej vtipnosť, ľahkosť, ani štýl písania. Skorej sa mi podobá na knihy, ktoré sa píšu pre mladšiu generáciu, slovko -nasrať- používa hlavná hrdinka Jazz veľmi často a jej správanie je riadne uletené i keď je veľmi inteligentná. Prostredie, do ktorého je dej zasadený, je atraktívne, mesto na Mesiaci Artemis, kde žijú niektorí ľudia trvale a boja sa návratu na Zem, lebo by to znamenalo, že by mali chorobu z gravitácie a žili by v bolestiach – preto sa aj deportácia na Zem považuje za jeden z najprísnejších trestov. Na Artemis potom chodia ešte zástupy turistov, obchodné lode. Ľudia tam majú vlastné pravidlá a zákony, vlastnú menu. Ale tiež sú tu spoločenské vrstvy – bohatí a chudobní. Bohatí majú výsady luxusného bývania a vymožeností o ktorých Jazz, ktorá patrí k chudobnej vrstve, môže len snívať. Nemá veľmi dobré vzťahy s otcom, ktorý neschvaľuje jej neviazaný spôsob života. Ale rozhodne sa zbohatnúť a tak začne pašovať tovar zo Zeme. Jeden z boháčov jej ponúkne veľký balík peňazí za sabotáž továrne na výrobu hliníka. Jazz to prijme a jej zabehnutý život sa zrazu rúti obrovskou rýchlosťou, musí sa skrývať, čo je v obmedzených priestoroch Artemisu dosť ťažké a občas jej hrozí aj smrť. Niektoré časti knihy sa mi zdali dosť natiahnuté a stavba príbehu ma veľmi neoslovila.