Encyklopedie slovanských bohů a mýtů

Kniha: Encyklopedie slovanských bohů a mýtů - Naďa Profantová, Martin Profant
Katalógové číslo: 26244 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Encyklopedie slovanských bohů a mýtů

Druhé vydání našeho prvního moderního slovníku, který je zasvěcen v písemných pramenech bohužel často jen útržkovitě doloženým historickým zprávám o pohanských představách starých Slovanů včetně našich předků. Autoři se při „rekonstrukci“ mýtů a bohů opírají nejen o kroniky, ale i o archeologické nálezy u nás i v zahraničí a o obecně přijaté závěry historické antropologie.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
26244
Názov
Encyklopedie slovanských bohů a mýtů
EAN/ISBN
9788072772193
Forma
Tvrdá, bez prebalu, lesklá
Autor
Naďa Profantová, Martin Profant
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2004
Edícia
Mytologie a religionistika
Rozsah
260
Rozmer
147×206×18
Hmotnosť
0,40
Stav
Nedostupné
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Stanislav 5 z 5
02.02.2013 12:13:15

Encyklopédia už svojím názvom napovedá o čo sa jedná a teda o abecedné zoradenie určitých názvov, faktov a udalostí. Naďa Profantová je profesionálna archeologička, ktorá sa špeciálne venuje tématike pohanských Slovanov a tak je jej monografia, ktorú napísala spolu s manželom veľmi prínosným dielom. Veľmi prehľadnou pomôckou tejto monografie sú šípky, ktoré pri hesle odkazujú na ďalšiu príbuznosť, poprípade na paralelu hesiel ako to je aj v prípade Morena - Morana. Až prílišná heslovitosť charakteristiky niektorých záznamov bude určite prekážať čitateľovi, ktorý je v tejto problematike už zbehlý. Od encyklopedického abecedného zoradenia nemôžeme očakávať súvislí text či chronologické poradie, no poskytuje nám prehľad pri hľadaní pojmov, ktoré sú stručne charakterizované. Miesta a lokácie stavieb sú ilustrované fotografiami archeologických výskumov či hypotetických rekonštrukcií, ktoré napomáhajú uceliť si predstavu o týchto objektoch. Je to neoceniteľná a prehľadná pomôcka, ktorá priniesla ucelený komplex slovanského pohanstva v užšom slova zmysle. Z hľadiska prístupu je táto monografia písaná s neutrálnym postojom, pričom sa nikde nedozvedáme autorov názor, či jeho emocionálne vystúpenie, ku ktorému by sa ľudia náboženského vyznania mohli záporne vyjadrovať. Za príklad si môžeme vziať i ateistický socializmus, ktorý dehonestoval, ponižoval a snažil sa potlačiť akékoľvek prejavy kresťanstva no i povier a ľudových zvyklostí. Nemôžem nič viac dodať ako "Vrelo odporúčam!"