Obžalovaná

Slavenka Drakulić

SVK Slovensky Aspekt2015/07

Kniha: Obžalovaná - Slavenka Drakulić
Katalógové číslo: 254323 viac »
Ušetríte až 1,35 € z bežnej ceny 8,90
A navyše získate 7 vernostných bodov
7,55
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Obžalovaná

Román Slavenky Drakulić Obžalovaná je sondou do problematiky násilia.

Skutočnosť, že rozprávačkou i hlavnou postavou je žena, ktorá zabila svoju matku, vieme od začiatku príbehu. Obžalovaná je už sama matkou malej dcéry. Počas súdneho procesu, v ktorom sa odmieta brániť a čokoľvek vysvetľovať, necháva plynúť svoj prúd spomienok: na svoje detstvo, na svoju rodinu a na to ako rástla, dospievala, našla si partnera, porodila dcéru. Na súdnom pojednávaní mlčí, prijíma vinu za svoj skutok a odmieta vysvetľovať svoje motívy. V plynutí spomienok však prerozprávava svoj život od útleho detstva, vysvetľuje dôvody motívy svojho konania, obviňuje i ospravedlňuje matku, ktorá bola tiež obeťou týrania vo svojej rodine. Spomínanie v prvej osobe sa strieda so zábleskami spomienok z detstva, ktoré osvetľujú život hlavnej postavy i ďalších – jej matky, otca, starých rodičov. Matkovražda zostáva pre vonkajší svet nevysvetlenou a nevysvetliteľnou. Vo vnútornom monológu však hlavná postava svoj čin dokonale objasňuje hoci ho neospravedlňuje, berie zaň plnú zodpovednosť, no priamo i nepriamo poukazuje i na zodpovednosť tých, ktorí spravodlivosti v súdnej sieni navždy unikli a zostali nepoznaní i nepotrestaní.

Autorka cez krutý osud ženy – vrahyne zobrazuje a analyzuje kruh násilia, ktorý práve ona tragicky uzatvára, aby už nemohol pokračovať.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
254323
Názov
Obžalovaná
EAN/ISBN
9788081510335
Forma
Pevná
Autor
Slavenka Drakulić
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2015/07
Rozsah
192
Rozmer
130×200 mm
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
15%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Marek 5 z 5
24.05.2016 13:10:41

Výborná kniha. čo viac k tomu dodať. Veľkosťou a rozsahom je to kniha na jeden dych. Ale musel som ju občas odložiť a porozmýšľať nad ňou. Hlavná postava je v súdnej sieni a je obžalovaná y vraždy svojej matky. Prečo ju však zabila? Ako to mohla spraviť, keď už sama má malé dieťa. Nechce, aby niekto na súde v jej prospech svedčil prečo a kvôli čomu takýto zločin spravila. Ani vlastný manžel ani otec. Aj keď otec v tomto zmysle v jej prípade asi nebude to správne pomenovanie. Násilie, psychologický teror v rodine od starej mamy, jej mamy a otca. Čitateľ si urobí obraz o tom, čo sa stane z terorizovaného dieťaťa, keď nedostane žiadnu lásku od svojich najbližších. U mňa 5 z piatich.