Navarme si Grécko
Denisa a Oľga Vinczeové
Slovensky Evitapress•2014/10
Navarme si
Titul je zaradený v tejto sériiKniha: Navarme si Grécko
Prvým jedlom, čo autorka v Grécku ochutnala, bola známa špecialita pasticio. Sú to zapečené makaróny s bolonskou omáčkou a s bešamelom. Dajú sa pripraviť zo surovín, ktoré bežne dostať na Slovensku. Aj preto si grécku kuchyňu tak obľúbila. Jej manžel Jorgoš má firmu na výrobu olivového oleja, bez ktorého by sa grécka kuchyňa nezaobišla. Ďakujeme jeho mame a babičkám z Agioi Pantes, ktoré ju recepty na grécke lahôdky naučili a teraz sa s nami o ne podelí.
(Oľga Vinczeová – Σουλάντζου)
Podrobnejšie info...
Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.
- Katalógové číslo
- 234437
- Názov
- Navarme si Grécko
- EAN/ISBN
- 9788089452934
- Forma
- flexo
- Autor
- Denisa a Oľga Vinczeové
- Druh tovaru
- Kniha
- Rok vydania
- 2014/10
- Edícia
- Špeciálne
- Rozsah
- 184
- Rozmer
- 138x214
- Hmotnosť
- 0,40
- Stav
- U dodávateľa
- Dostupnosť
- Na dopyt, preveríme dostupnosť
- Sadzba DPH
- 10%
- Zľava
- 13%
Úryvok z obsahu knihy...
Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?
Pri stolovaní v reštaurácii býva zvykom objednať si celú jedenapollitrovú fľašu vody pre všetkých stolujúcich. V niektorých reštauráciách si ju ani netreba objednávať, prinesú ju automaticky a zadarmo. Tiež je zvykom, že ak pri stole sedia viacerí muži, neobjedná si každý pre seba pohár s načapovaným pivom. Majú tam väčšinou plechovkové alebo fľaškové, no aj štyria muži si objednajú len jednu či dve plechovky a tie si rozlejú do menších pohárikov. Jedia k tomu vypražené krevety ako chuťovku. Aj šalát objednávajú jeden pre celý stôl, pri jedle nechýba ani chlieb, prinesú ho automaticky, hoci si objednáte cestoviny alebo mäso s ryžou. Gréci sú zvyknutí jesť chlieb ku všetkým jedlám. Aj u nás doma to tak bolo a pri chystaní stola na obed sme pripravili okrem hlavného jedla aj šalát, chlieb, syr feta a nakladané olivy. Toto bolo na stole pri každom jedle. Nesmeli chýbať ani malé poháriky na víno pre všetkých pánov pri stole. Pilo sa väčšinou biele víno. Tak asi deci pre každého muža, či bol deň, či večer, patrilo na stôl. Čo sa mi páčilo pri stolovaní, či už v reštaurácii, alebo doma, bolo, že sme jedli pomaly, veľa sme sa rozprávali a takto náš obed či večera trvali aj hodinu a viac. V reštauráciách často vidno stolujúcich sedieť pri jednom jedle aj dve hodiny. A dajú si niekedy aj dva či tri chody, potom príde káva, večer si páni doprajú ouzo (typický grécky alkoholický nápoj s príchuťou pelendreku), a takto si sedia a stolujú. V lete počas horúcich dní po obede v niektorých reštauráciách prinesú ako pozornosť podniku aj vychladené nakrájané kúsky červeného melóna. Čo ma asi najviac prekvapilo pri gréckom stolovaní, bolo, že keď prídete do reštaurácie, prinesú najprv papierový obrus. Spočiatku som to nechápala, no keď sme dojedli, všetko mi bolo jasné. Gréci často jedia rukami. Nemyslím tým jedlo z taniera, ale napríklad, keď si objednajú kodosufli (pečené kusy jahňacieho alebo baranieho mäsa aj s kosťou nasekané na kúsky). Takto pripravené mäso sa aj v reštauráciách je rukami. Prinesú im jeden veľký tanier pre všetkých a z neho si všetci berú. Kosti položia na papierový obrus. A takto sa pokračuje, až na konci vidíte kopu kostí, použitých servítok, kusy chleba a medzi tým taniere, poháre a príbor. Potom príde čašník, chytí všetky rohy papierového obrusa a celý balíček odnesie do kuchyne.
Odporúčame mohlo by Vás zaujímať
Zákazníci, ktorí si kúpili Navarme si Grécko, si z kategórie Kuchárky na Literama.sk tiež často kupovali...
Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať
Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?