Navarme si Grécko

Denisa a Oľga Vinczeové

SVK Slovensky Evitapress2014/10

Kniha: Navarme si Grécko - Denisa a Oľga Vinczeové
Katalógové číslo: 234437 viac »
Ušetríte až 1,23 € z bežnej ceny 10,99
A navyše získate 9 vernostných bodov
Séria kníh: Navarme si
Navarme si
Titul je zaradený v tejto sérii
9,76
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Navarme si Grécko

Prvým jedlom, čo autorka v Grécku ochutnala, bola známa špecialita pasticio. Sú to zapečené makaróny s bolonskou omáčkou a s bešamelom. Dajú sa pripraviť zo surovín, ktoré bežne dostať na Slovensku. Aj preto si grécku kuchyňu tak obľúbila. Jej manžel Jorgoš má firmu na výrobu olivového oleja, bez ktorého by sa grécka kuchyňa nezaobišla. Ďakujeme jeho mame a babičkám z Agioi Pantes, ktoré ju recepty na grécke lahôdky naučili a teraz sa s nami o ne podelí.
(Oľga Vinczeová – Σουλάντζου)

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
234437
Názov
Navarme si Grécko
EAN/ISBN
9788089452934
Forma
flexo
Autor
Denisa a Oľga Vinczeové
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2014/10
Edícia
Špeciálne
Rozsah
184
Rozmer
138x214
Hmotnosť
0,40
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Pri stolovaní v reštaurácii býva zvykom objednať si celú jedenapollitrovú fľašu vody pre všetkých stolujúcich. V niektorých reštauráciách si ju ani netreba objednávať, prinesú ju automaticky a zadarmo. Tiež je zvykom, že ak pri stole sedia viacerí muži, neobjedná si každý pre seba pohár s načapovaným pivom. Majú tam väčšinou plechovkové alebo fľaškové, no aj štyria muži si objednajú len jednu či dve plechovky a tie si rozlejú do menších pohárikov. Jedia k tomu vypražené krevety ako chuťovku. Aj šalát objednávajú jeden pre celý stôl, pri jedle nechýba ani chlieb, prinesú ho automaticky, hoci si objednáte cestoviny alebo mäso s ryžou. Gréci sú zvyknutí jesť chlieb ku všetkým jedlám. Aj u nás doma to tak bolo a pri chystaní stola na obed sme pripravili okrem hlavného jedla aj šalát, chlieb, syr feta a nakladané olivy. Toto bolo na stole pri každom jedle. Nesmeli chýbať ani malé poháriky na víno pre všetkých pánov pri stole. Pilo sa väčšinou biele víno. Tak asi deci pre každého muža, či bol deň, či večer, patrilo na stôl. Čo sa mi páčilo pri stolovaní, či už v reštaurácii, alebo doma, bolo, že sme jedli pomaly, veľa sme sa rozprávali a takto náš obed či večera trvali aj hodinu a viac. V reštauráciách často vidno stolujúcich sedieť pri jednom jedle aj dve hodiny. A dajú si niekedy aj dva či tri chody, potom príde káva, večer si páni doprajú ouzo (typický grécky alkoholický nápoj s príchuťou pelendreku), a takto si sedia a stolujú. V lete počas horúcich dní po obede v niektorých reštauráciách prinesú ako pozornosť podniku aj vychladené nakrájané kúsky červeného melóna. Čo ma asi najviac prekvapilo pri gréckom stolovaní, bolo, že keď prídete do reštaurácie, prinesú najprv papierový obrus. Spočiatku som to nechápala, no keď sme dojedli, všetko mi bolo jasné. Gréci často jedia rukami. Nemyslím tým jedlo z taniera, ale napríklad, keď si objednajú kodosufli (pečené kusy jahňacieho alebo baranieho mäsa aj s kosťou nasekané na kúsky). Takto pripravené mäso sa aj v reštauráciách je rukami. Prinesú im jeden veľký tanier pre všetkých a z neho si všetci berú. Kosti položia na papierový obrus. A takto sa pokračuje, až na konci vidíte kopu kostí, použitých servítok, kusy chleba a medzi tým taniere, poháre a príbor. Potom príde čašník, chytí všetky rohy papierového obrusa a celý balíček odnesie do kuchyne.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Navarme si Grécko zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.