Róbert Bezák: Medzi nebom a peklom

Rozhovory so Štefanom Hríbom

Štefan Hríb

SVK Slovensky W PRESS2013/11

Kniha: Róbert Bezák: Medzi nebom a peklom - Rozhovory so Štefanom Hríbom - Štefan Hríb
Katalógové číslo: 210267 viac »
8,66

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Róbert Bezák: Medzi nebom a peklom

Rozhovory so Štefanom Hríbom

Táto kniha je odpoveď na otázku, ktorú som Róbertovi Bezákovi položil krátko po jeho vymenovaní za arcibiskupa. V tom čase bol ešte nádejou na zmenu pomerov a vzbudzoval veľké očakávania dokonca aj mimo cirkvi. V Lampe som mu vtedy položil otázku, ako je možné, že mohla vzniknúť fascinujúca kniha rozhovorov nemeckého novinára Petra Seewalda s pápežom Benediktom, no tu už roky nič podobné nevzniklo. Pamätám si, ako na to Róbert Bezák kývol hlavou a vzal to ako svoj vlastný nedostatok.

Potom sme na tú tému obaja zabudli. Ja preto, že som ju vnímal ako zodpovednosť iných, a čerstvý arcibiskup preto, že vzápätí zažil dva najbúrlivejšie roky svojho života. Po vymenovaní bol v rýchlom slede ohovorený, zradený a napokon bez možnosti obrany odvolaný.

Odvtedy prešiel takmer rok a otázka z Lampy sa mi začala vracať. Odbíjal som ju rovnako ako všetky podobné v minulosti. V roku 1990 som odmietal byť novinárom, chcel som len čítať lepšie noviny. V roku 1999 som odmietal byť moderátorom, chcel som len počúvať podnetnejšie televízne diskusie.

A ani v roku 2004 som nechcel zakladať nijaký .týždeň, chcel som však byť súčasťou nejakého inteligentnejšieho a tvorivejšieho priestoru. Rovnako to bolo aj teraz – chcel som si listovať v kvalitných domácich knihách o Bohu a človeku, a nie ich robiť!

Lenže otázka akosi nezmizla.

A tak som po dvoch mesiacoch radšej prestal bojovať a navrhol som Róbertovi Bezákovi dlhý letný rozhovor. Po mojom vysvetlení dosť rýchlo súhlasil, a tak sme sa v auguste začali stretávať v kláštore redemptoristov pod bratislavskou Hlavnou stanicou. Vypili sme pritom veľa kávy, v okolí sme si dali zopár dobrých obedov a popritom sme skúšali odpovedať na jednoduché otázky.

Priznávam, že celé tie dni som bojoval s pocitom, že knihu by mal robiť niekto s dôkladným teologickým vzdelaním, nie ja. Niekto múdrejší a lepší. Ale keď sme náš dlhý rozhovor skončili, prišla úľava. Hádam sme obaja urobili všetko, čo sme mali a mohli.

Róbertovi Bezákovi dnes hrozí, že ho verejnosť prestane vnímať ako človeka a urobí si z neho chladný symbol. Ale náš dlhý letný rozhovor mi potvrdil, že je to stále vrelý a súčasne zraniteľný človek, ktorý vytrvalo hľadá Božiu lásku. A hovorí o nej ako málokto.

Ani raz som sa arcibiskupa Bezáka neopýtal na skutočné dôvody jeho odvolania. A predsa mám pocit, že odpoveďou je celá táto kniha. Veľmi však dúfam, že v nej je aj niečo viac. A že Ten, o ktorom sme klopýtavo hovorili, nám raz povie: Nebolo to márne, chlapci moji.

Štefan Hríb

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
210267
Názov
Róbert Bezák: Medzi nebom a peklom
Podnázov
Rozhovory so Štefanom Hríbom
EAN/ISBN
9788097119621
Autor
Štefan Hríb
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2013/11
Rozsah
120
Rozmer
152×211 mm
Hmotnosť
0,23
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
21%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.0 z 5.0
5
0%
(0)
4
100.0%
(2)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Janka 4 z 5
24.01.2014 17:37:42

sklamalo ma to brožurkove vydanie ale zaujimave čitanie no podla mna bolo vyznanie o bezakovi lepšie spracovane


Knizny klub zien 4 z 5
27.04.2014 22:47:20

Musím povedať, že mi štýl otázka a odpoveď v knižnom spracovaní všeobecne veľmi nesedí, ale tu sa to podľa mňa akosi hodilo. No aj tak som sa viackrát prichytila, že by som sa na mieste pána Hríba opýtala inú otázku. Témy sú naozaj veľmi pútavé a myslím, že kniha obsahovo osloví nielen veriacich v Boha , ale kohokoľvek, kto hľadá odpovede a zaujíma sa o etické a morálne hodnoty dnešnej spoločnosti. Vzhľadom na vážnosť témy podľa mňa príjemne ľahko čitateľné. Jarka K