Metodov boj

Kniha: Metodov boj - Richard Marsina
Katalógové číslo: 194310 viac »
6,51

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Metodov boj

Tretie a rozšírené vydanie publikácie sa koncentruje na pôsobenie sv. Metoda v rámci byzantskej misie v rokoch 863 - 885. Monografia čerpá z rozsiahleho pramenného materiálu a odbornej literatúry. Knihu dopĺňa bohatý ilustračný materiál - fotografie historických dokumentov. Autor analyzuje zachované pramene a potom sa na ich základe venuje jednotlivým témam. Na začiatku sa zaoberá Veľkou Moravou a nadväzne rozoberá byzantskú misiu, počínajúc listom kniežaťa Rastislava cisárovi Michalovi. V ďalšom texte venuje pozornosť prerušeniu činnosti Konštantína a Metoda a Metodovmu zajatiu, uväzneniu a vyslobodeniu. Ťažiskovou časťou publikácie sú udalosti Metodovho zápasu o samostatnú cirkevnú provinciu v rokoch 873 - 880. Autor neobišiel ani pálčivú tému definitívneho zákazu používania slovanského jazyka v liturgii a udalosti, siahajúcich po Metodovu smrť a násilné ukončenie misie solúnskych bratov na našom území, kedy sa presadil jeho rival Viching, čo sprevádzalo aj vyhnanie cyrilo-metodských učeníkov. V súvislosti s tendenciami stavať cyrilo-metodskú tradíciu proti svätoplukovskej je kniha rozšírená o kapitolu Svätopluk - panovník Slovenov. Veľmi podnetným je aj dodatok o etnogenéze Slovákov. Z historického a jazykovedného hľadiska rešpektuje sídelnú ako aj kultúrnu kontinuitu nášho národa v priestore stredného Dunaja.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
194310
Názov
Metodov boj
EAN/ISBN
9788080616472
Forma
Tvrdá, bez prebalu, lesklá
Autor
Richard Marsina
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2012/12
Rozsah
198
Rozmer
155×216×15 mm
Hmotnosť
0,37
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
21%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

holubica 5 z 5
11.04.2013 08:53:18

Výborná, až skvelá publikácia, pre všetkých, ktorý sa chcú o svätom Metodovi dozvedieť o veľa viac. Hlavne o jeho diele, ktoré solúnsky bratia začali spoločne. Metod pokračoval nie len v literárnej,prekladateľskej, duchovnej, vzdelávacej, liturgickej činnosti, ale musel zvádzať aj boj, aby dokázal, že všetko čo bolo spravené pre Slovanský ľud na Veľkej Morave, je potrebné pre jeho kultúrnu, duchovnú a národnú identitu, čo bolo potvrdením a odozvou franskej strany, ktorá neustále útočila na jeho diele, i po jeho smrti a vyhnala jeho žiakov y Veľkej Moravy.