Stará som už bola

Monika Macháčková

SVK Slovensky Evitapress2011/01

Kniha: Stará som už bola - Monika Macháčková
Katalógové číslo: 102009 viac »
6,20

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Stará som už bola

Marína vyrastá ako jediné dieťa milujúcich rodičov, obklopená ich láskou a pozornosťou. Len o vzťahoch medzi mužom a ženou sa od nich veľa nedozvie, obaja sú veriaci a žijú v presvedčení, že ich dcéra má "na takéto veci" ešte čas.
Keď sa Marína zamiluje do najväčšieho fešáka v škole a obletovaného futbalistu Milana, nevie si so svojimi citmi poradiť. Najlepšia priateľka Hana ju varuje, no neskúsená Marína podľahne jeho zvádzaniu. Milan ju však vzápätí bez výčitiek svedomia opustí, rovnako ako všetky dievčatá pred ňou, netuší však, že Marína otehotnela.
Zúfalá sa zdôverí rodičom, no s hrôzou zistí, že ich pocit hanby je silnejší ako kresťanská láska. Dcéry sa zrieknu a vyženú ju z domu. Marínu prichýlia starí rodičia. Musí síce prerušiť štúdium na vysokej škole, no zmyslom jej života sa stane nádherná dcérka Ivana. Obetuje jej všetko, čo má, snaží sa jej vynahradiť chýbajúceho otca aj nezáujem svojich rodičov. Preľakne sa, až keď sa Ivana ako čerstvá vysokoškoláčka zamiluje rovnako osudovo ako kedysi ona.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
102009
Názov
Stará som už bola
EAN/ISBN
9788089452194
Forma
Paperback
Autor
Monika Macháčková
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2011/01
Edícia
Srdcovky
Rozsah
232
Rozmer
135×185×20
Hmotnosť
0,18
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Do návratu rodičov sme mali ešte veľa času a využili sme ho. Naučila som sa toho o sebe veľa. Nikdy by som nebola povedala, že budem tak nahlas a bez hanby vzdychať.

Že nebudem chcieť, aby skončil, že si budem želať, aby sme zostali už navždy zavesení do seba. Oblievali ma vlny neznámeho mora. Prečo som sa tomuto doteraz bránila?

Toto je kráľovstvo nebeské, nie to, o ktorom hovorí mama!

Toto je stav blaženosti a absolútneho šťastia, ktoré je človeku dopriate.

O pol tretej som musela povedať vetu, ktorú som nenávidela.

„Už by si mal ísť. Musím tu upratať, aby si naši nič nevšimli. Nechcem to, ale bude to tak lepšie.“

„Ešte chvíľočku, ešte zopárkrát ťa pobozkám, prosím... Ale náš plán na večer platí! Kamarát mi tú chatku požičal, tak budeme pokračovať!“

Spomenula som si zrazu, že odchádza na sústredenie. Stiahlo mi hrdlo, ale nechcela som, aby si to všimol.

„Všetko platí. O šiestej budem pri stánku s hotdogmi. Ale teraz už naozaj musíš odísť.“

Rýchlo som sa osprchovala, vydrhla kúpeľňu, ustlala. Po celý čas som ho cítila, až ma triaslo. Toto na mne určite bude vidno! Trochu som sa bála, že sa prezradím pred mamou. Naši prišli, ale dlho sa doma nezdržali. Ponáhľali sa na nákupy. Našťastie sme spolu prehodili len pár slov a opäť som osamela.

Večer som si už užívala bez obáv. Každú minútu som sa cítila viac ženou a čoraz viac sa mi to páčilo. Keby som nemusela, nikdy z tej chatky neodídem. Bohužiaľ, vytriezvenie prišlo.

„Cestujeme už ráno,“ prehovoril akoby mimochodom.

„A kedy sa vrátiš?“

„Asi o tri týždne. Nie je to isté, lebo ak si ma vyberú do reprezentácie, tak asi pôjdem hneď trénovať k nim.“

„A čo bude s nami?“ To už sa mi nedarilo skrývať zlomené srdce. Hlas sa mi chvel a nechýbalo veľa, aby som sa rozplakala.

„Bolo by lepšie, keby si sa neviazala. Si úžasná, ľahko si niekoho nájdeš.“

„Prosím?“ neverila som vlastným ušiam.

Pozrel sa na mňa a ja som v jeho očiach odrazu uvidela nový výraz. Akoby sa zmixovalo pohŕdanie s výsmechom, celé sa to dochutilo jeho víťazstvom a na záver ešte okorenilo mojím ponížením. A tento koktail si budem musieť vypiť do dna ja.

„Ty sviniar!“ kričala som ako hysterka. Zrazu mi to celé došlo.

„Ty si si chcel pred odchodom len užiť, čo? Nemohol by si odísť bez toho, aby si toto leto nemal prírastok. Ďalšiu kravu naivnú, ktorá sa dala pretiahnuť a ešte sa pritom na teba zamilovane dívala, čo?“

„Nekrič, ešte nás niekto začuje. Nemáš pravdu, s tebou to bolo iné.“

„Aké iné? Keby si ku mne cítil viac, tak mi toto neurobíš!“

„Ale doteraz si sa tvárila, že sa ti to páči.“

„Páči, nepáči, teraz hovorím o inom! Ty sa teraz pokojne zbalíš a odídeš, bohvie, kedy sa vrátiš, a ja si mám nájsť náhradu? Si odporný a bezcitný, toto som naozaj nečakala.“

Cítila som sa zúfalo. V ženských románoch sa v takejto situácii napíše: Chcela som zomrieť. Naozaj som to chcela. Keby sa to dalo, chcela som sa vrátiť v čase, ochrániť svoju dušu a srdce pred týmto naničhodníkom. Narýchlo som sa obliekla a ušla odtiaľ preč. Ani som ho nepozdravila, ani som sa neobzrela. Ten pohľad by bolel.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.0 z 5.0
5
0%
(0)
4
100.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Alena 4 z 5
16.04.2013 17:21:27

príbeh zo života ako žena v dobrých rokoch keď už ma dceru na vydaj začína žiť ... na knihe sa mi hlavne pači ako opisuje minule časy ale aj súčasnosť