Rytier a jeho kráľ

Stibor zo Stiboríc a Žigmund Luxemburský

Daniela Dvořáková

SVK Slovensky RAK2011/04

Kniha: Rytier a jeho kráľ - Stibor zo Stiboríc a Žigmund Luxemburský - Daniela Dvořáková
Katalógové číslo: 100720 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Rytier a jeho kráľ

Stibor zo Stiboríc a Žigmund Luxemburský

Kniha si vyslúžila prídomok „Biblia slovenského stredoveku“. O výnimočnom úspechu svedčí maďarské vydanie z roku 2003. Prvé slovenské vydanie vyšlo v roku 2003 a po rozobraní prvého vydania ešte raz v roku 2004. Tretie vydanie sa dočkalo významných zmien, autorka zužitkovala takmer desaťročie práce a knihu podstatne rozšírila: je takmer o osemdesiat strán hrubšia.

Vychádza v spolupráci s vydavateľstvom Veda.

Rytier a jeho kráľ je jedinečná, v slovenskej historiografii prvá kniha, ktorá rozpráva o šľachte v stredoveku, o jej bojoch, hrdinstvách i zradách, o hradoch a o živote, ktorý sa nich odohrával – a to všetko na podklade pôvodného archívneho, doteraz zväčša neznámeho materiálu.

Je to rozprávanie o legendami opradenom rytierovi, ktorý sa cez Beckov a svojho šaša dostal aj do historického vedomia Slovákov, žiaľ, v neuveriteľne skreslenej podobe – ako krutý a rozmarný pán.

Stibor Daniely Dvořákovej je celkom iný, ušľachtilý, hrdinský, ochranca vdov, sirôt a starých ľudí, navyše zakladateľ stiborovskej dynastie, ktorá zohrala významnú úlohu nielen v dejinách Slovenska, ale aj celého Uhorska, ba aj Poľska. V poľskom historickom vedomí hrá Stibor úlohu hrdinu. K jeho osobe sa viaže povesť ako zachránil svojho kráľa pred Turkami a potom skočil na koni oblečený v brnení do Dunaja a preplával ho. Autorke knihy Rytier a jeho kráľ sa podarilo zistiť, že táto na prvý pohľad fantastická historka (brnenie vážilo vyše 50 kilogramov) má reálne jadro. V knihe je celý rad aj ďalších príbehov a faktov, ktoré zobrazujú život stredovekého šľachtica na území Slovenska v reálnej, rôznymi schémami neskreslenej podobe.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
100720
Názov
Rytier a jeho kráľ
Podnázov
Stibor zo Stiboríc a Žigmund Luxemburský
EAN/ISBN
9788085501469
Forma
Tvrdá, s prebalom, lesklá
Autor
Daniela Dvořáková
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2011/04
Rozsah
600
Rozmer
170×280×62
Hmotnosť
1,32
Stav
Nedostupné
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Rytier a jeho kráľ zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.