Helena Dvořáková

Autor / 4 tituly

Helena Dvořáková (* 4.5.1943 v Bratislave) vyštudovala novinárstvo na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Po vysokej škole sa stala redaktorkou týždenníka Predvoj a roku 1968 redaktorkou týždenníka Nové slovo. Tam bola od roku 1975 vedúcou redaktorkou kultúrneho oddelenia až do roku 1986. V rokoch 1986-1990 žila v Moskve a venovala sa publicistickej a literárnej tvorbe. V súčasnosti je redaktorkou Pravdy, kde pôsobí ako publicistka v oblasti kultúry.

Novinárska práca ju priviedla aj k trvalejšiemu záujmu o výtvarné umenie. Svedčí o tom cyklus rozhovorov s poprednými slovenskými výtvarnými umelcami, ktoré vydala v dvoch samostatných publikáciách Dialógy v ateliéroch (1975, 1976). V oblasti umeleckej literatúry debutovala novelou Fúkni do púpavy (1978), v ktorej vyrozprávala príbeh manželského spolužitia výtvarníčky a jej literárne činného manžela. Nasledujúca kniha, románová novela Dom pod morušou (1980) je príbehom dvoch sestier, biologičky a stredoškolskej profesorky.  V tom istom roku jej vyšla aj zbierka poviedok Zimné búrky . Pre staršiu mládež napísala novelu Dievčence (1984). V románe Núdzové priznanie (1988) opätovne nastolila problematiku súčasných intelektuálok a ich životného štýlu. Aj námetom novely Madony a hriešnice , ktorá vychádzala roku 1992 na pokračovanie v časopise Slovenka, je životný štýl a uplatnenie sa súčasných vysokoškolsky vzdelaných žien, najmä umelkýň. Túto tému rozvíja aj v novele Z denníka zrelej ženy (1998), ktorá vychádzala na pokračovanie v Slovenke.

Z obdobia "perestrojky" napísala humoristickú faktografickú prózu Kankán nad Kremľom , ktorú si sama aj ilustrovala. Humoristicky ladené (a autorsky ilustrované) sú tiež erotické poviedky Dekadentmeron , ktoré vychádzali na pokračovanie v Nedeľnej Pravde (pripravené na knižné vydanie).

Obľúbeným hrdinom jej próz je pes Havo, ktorý si získal už značnú popularitu. Debutoval v  Kankáne nad Kremľom a vyskytuje sa najmä v poviedkach z rodinného prostredia.

Je autorkou koncepcie výstavy Tvár slova, ktorá prezentuje vyše päťdesiat portrétov slovenských prozaičiek (fotografka Viola Ivašková) a ktorá je natrvalo vystavená vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach. Táto kolekcia vyjde aj knižne s textovými autoportrétmi spisovateliek. Podobnú kolekciu pripravujú autorky aj z portrétov kolegov spisovateľov.

Kniha: Zvonenie - Môj život s mailom - 1. vydanie - Helena Dvořáková

Zvonenie Môj život s mailom

SVK Slovensky 2021/01Helena DvořákováVydavateľstvo SSSRomány a novely

U dodávateľa

7,83
Kniha: Pýtačky - Niekoľko z tých tisíc stretnutí za tých pár desiatok rokov - Helena Dvořáková

Pýtačky Niekoľko z tých tisíc stretnutí za tých pár desiatok rokov

SVK Slovensky 2009/11Helena DvořákováRAKRomány a novely

U dodávateľa

7,80
Kniha: Plaché rozkoše - Trinásť poviedok o záhadách a láske - Helena Dvořáková

Plaché rozkoše Trinásť poviedok o záhadách a láske

SVK Slovensky 2007Helena DvořákováRAKRomantika

U dodávateľa

4,86
Kniha: Receptář na každý den - Helena Dvořáková, neuvedené

Receptář na každý den

CZE Česky 2006/03Helena Dvořáková neuvedenéReader´s Digest VýberDomov a záhrada

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ