Gabriel García Márquez

Autor / 94 titulov

Zaradené v kategórii Romány a novelyESP Španielsky

Gabriel García Márquez (* 6. marec 1927 Aracataca, Kolumbia – † 17. apríl 2014, Mexiko, Mexiko) bol kolumbijský spisovateľ. Bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov magického realizmu, hoci jeho tvorba bola natoľko rozsiahla, že sa nedá presne začleniť do určitého žánru.

Záujem o literatúru a film spájal s novinárskou činnosťou, pôsobil ako dopisovateľ kolumbijských a iných latinskoamerických periodík.

Už v raných dielach, napríklad v románe Opadané lístie sa Márquez prejavil ako mimoriadny autor. Po kľúčových románoch Sto rokov samoty a Patriarchova jeseň  publikoval začiatkom osemdesiatych rokov Kroniku vopred ohlásenej smrti  a vzápätí dielo Láska v časoch cholery a román o Simonovi Bolívarovi Generál v labyrinte. V roku 2002 spisovateľ vydal prvú časť pamätí Román môjho života, ktorý v španielčine vyšiel v miliónovom náklade a v Mexiku bol vyhlásený za udalosť storočia. Gabriel García Márquez, azda najznámejší latinskoamerický spisovateľ, získal v roku 1982 Nobelovu cenu "za romány a poviedky, v ktorých sa neskutočné snúbi s reálnym v bohato komponovanom svete plnom imaginácie".

*6.3.1927 +17.4.2014

Zadaným kritériám nevyhovuje žiaden výber.