Július Balco

Autor / 5 titulov

Július Balco (1948), Slovensko

Oblasti záujmu:

próza, literatúra pre deti a mládež

Životopis autora:

Narodil sa 28. februára 1948 v Cíferi. Študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v rokoch 1966 – 1971. V rokoch 1973 – 1998 pracoval ako redaktor literárnych časopisov Romboid a Literika. Dnes je redaktorom časopisu Národná osveta. Žije v Pezinku.

Literárna tvorba – próza:

Voskovožlté jablko (1976), Husle s labutím krkom (1979), Ležoviská (1986), Cestujúci tam a späť (1988), Diablova trofej (2006), Žlté ruže (2009)

Literárna tvorba - pre deti a mládež:

Strigôňove Vianoce (1991), Strigôňove prázdniny (1994), Strigôňov rok (1999), Vrabčí kráľ (2004)

Charakteristika tvorby:

Tvorba Júliusa Balcu si zasluhuje väčšiu pozornosť, ako by sa mohlo zdať z počtu vydaných kníh - ide o svojbytného, vyhraneného a umelecky zrelého prozaika. Vytvára jedinečnú atmosféru s hlbokým ponorom do vnútorného sveta postáv a sugestívne rozpráva príbehy a rozohráva situácie s cieleným morálno-hodnotovým zámerom. Knižne debutoval novelou Voskovožlté jablko, tematicky čerpajúcej z obdobia druhej svetovej vojny. Otvoril však celkom iný, netradičný a neheroický prístup k vojnovej problematike. Vojnové udalosti sú naliehavo prítomným a znepokojujúcim pozadím, ale hlavným problémom je morálny konflikt hlavného hrdinu medzi občianskou povinnosťou a láskou k synovi, zodpovednosťou za jeho život. Kompozícia novely je postavená na vnútornom zápase správania sa a rozhodovania človeka v krízových situáciách vojny, vo vzťahu k základným ľudským hodnotám. Druhá kniha J. Balcu Husle s labutím krkom čerpá z prostredia života Cigánov bohaté filozoficko-symbolické pletivo: cigánska muzika, láska mladého huslistu k Šáre, inštinkt, hra vášní, široká cigánska duša, husle, voz, žena, cesta, britva, krčma, príroda, spojené s otázkou slobody a voľnosti, s tragikou všadeprítomnej smrti, zápasom, o vlastnú existenciu. Balco tak vytvoril nádherný baladický typ ľudí s horúcim srdcom, svojskou morálkou, milujúcich život, trpiacich, ale cieľavedomých, ktorí chcú byť v živote užitoční.Tretia kniha Cestujúci tam a späť vychádza z intelektuálneho prostredia. Láska, smrť, agresivita, túžby a snové vízie, ale najmä retrospektívne účtovanie morálnych a životných hodnôt v rovine minulosť – prítomnosť – budúcnosť tvoria základnú osnovu novely. V poviedkovej knihe Ležoviská stvárnil pestrú paletu typov a charakterov ľudí našej doby a ich vnútorný pocitový svet.

Viktor Timura

Preložené diela:

Husle s labutím krkom (1982, po nemecky)

Voskovožlté jablko (1983, po rusky)

Vrabčí kráľ (2007, po poľsky)

Kniha: Kliatba žltých ruží - Július Balco

Kliatba žltých ruží

SVK Slovensky 2014/09Július BalcoVydavateľstvo Matice slovenskejRomány a novely

U dodávateľa

7,46
Kniha: Žlté ruže - Július Balco

Žlté ruže

SVK Slovensky 2009/10Július BalcoREGENTRomantika

U dodávateľa

4,94
Kniha: Diablova trofej - Július Balco

Diablova trofej

SVK Slovensky 2006Július BalcoREGENTRomány a novely

U dodávateľa

4,94
Kniha: Strigôňov školský rok - Július Balco

Strigôňov školský rok

SVK Slovensky 2007/01Július BalcoREGENT

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ
Kniha: Vrabčí kráľ - Július Balco

Vrabčí kráľ

SVK Slovensky Július BalcoVydavateľstvo SSSKlasická literatúra

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
4,97