Janko Kráľ

Autor / 5 titulov

(* 1822 Liptovský Mikuláš - † 1876 Zlaté Moravce) - básnik, jeden z najvýznamnejších a najradikálnejších predstaviteľov slovenskej romantickej generácie.

Kráľ napĺňal predstavu rodeného básnika: písať priam musel, málokedy menil, čo už napísal, len málo textov prepracoval, ostatné nechal v nečitateľných náčrtoch alebo zničil. Štúrovi sa vraj vyhrážal, že ho zastrelí, ak bude uverejňovať jeho nedokončené básne. O jeho fenomenálnej pamäti kolovali legendy. Vedel po francúzsky, anglicky, nemecky, maďarsky, poľsky, rusky, srbsky, česky. V pozostalosti sa zachovali jeho ukrajinské výpisky zo Zaleského, ruské z Nestora a Pskovského letopisu, z Chomjakova, Puškina. Podľa ruského prekladu P. Petrova zo sanskrtu preložil do slovenčiny úryvky z Mahabharáty, Kalidasovu Sakontalu, povesť o Ribe a o Nalovi a Damajante. Chcel sa vysťahovať do Srbska, neskôr do Ruska, aby zabránil maďarizácii svojej rodiny, čo sa mu však napokon nepodarilo.

Improvizované básne Janka Kráľa sú poznačené jeho pesimizmom, ale aj demokratizmom a fatalizmom, prerastajúcim do mesianizmu či až chiliastického mysticizmu. Do revolúcie sa pre uväznenie zapojil až na jej sklonku v roku 1849, stal sa kapitánom. Porevolučná situácia ho sklamala. Pre úrady sa stal podozrivým, preto musel často meniť miesto pôsobenia (Čadca, Martin, Kláštor pod Znievom, Zlaté Moravce), žil v hmotnom nedostatku. Po roku 1867 ho dokonca prepustili zo štátnych služieb. Zložil advokátske skúšky a žil v ústraní v Zlatých Moravciach, kde sa po vypuknutí týfusovej epidémie pravdepodobne stal jej obeťou. Skutočnosť, že jeho hrob nie je známy, vedie k dohadom o jeho možnej samovražde. Literárny historik Rudo Brtáň tvrdil, že ho údajne ako samovraha pochovali na vtedajšom kraji cintorína, v časti pre evanjelikov

Kniha: I was not Born for Quiet - Janko Kráľ

I was not Born for Quiet

GBR Anglicky 2022/12Janko KráľSlovenské literárne centrumNáučná a odborná literatúra

U dodávateľa

11,08
Kniha: Narodil som sa pre nepokoj - Janko Kráľ

Narodil som sa pre nepokoj

SVK Slovensky 2022/12Janko KráľSlovenské literárne centrumNáučná a odborná literatúra

U dodávateľa

11,08
Kniha: Janko Kráľ Básne - Janko Kráľ

Janko Kráľ Básne

SVK Slovensky 2015/02Janko KráľKALLIGRAMPoézia

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
9,16
Kniha: Jarná pieseň - Janko Kráľ

Jarná pieseň

SVK Slovensky 2007/1Janko KráľVydavateľstvo Matice slovenskejRomány a novely

Nedostupné

NEDOSTUPNÉ
Kniha: Výlomky z Divného Janka - Janko Kráľ

Výlomky z Divného Janka

SVK Slovensky 2006/03Janko KráľVydavateľstvo SSSRomány a novely

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
4,08