Kto nám vládol

Ladislav Švihran

SVK Slovensky PERFEKT2006

Kniha: Kto nám vládol - Ladislav Švihran
Katalógové číslo: 37008 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Kto nám vládol

Bohato ilustrovaná publikácia približuje všetkých panovníkov, ktorí vládli na Slovensku. Dozviete sa z nej, ako vládli, ako žili, čo dobré a čo zlé vykonali.Ich obraz sa pred očami čitateľa dotvára prostredníctvom dobových dokumentov, hodnotenia historikov, výrokov súčasníkov i množstvom ilustrácií a dokumentačného materiálu.

Za dlhé stáročia vládlo obyvateľstvu na dnešnom území Slovenska množstvo panovníkov. Spočiatku to boli vladári domáceho pôvodu, neskôr panovníci cudzí. Žezlo držali tristo rokov Arpádovci, štyristo rokov Habsburgovci. Ale vládli nám aj králi z rodu Anjouovcov, Jagelovcov, Luxemburgovcov... Bohato ilustrovaná publikácia Kto nám vládol približuje jedných i druhých: ako vládli, ako žili, akí boli, čo dobré a čo zlé vykonali. Ich obraz sa pred očami čitateľa dotvára prostredníctvom dobových dokumentov, hodnotenia historikov, výrokov súčasníkov i množstvom ilustrácií.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
37008
Názov
Kto nám vládol
EAN/ISBN
9788080463502
Autor
Ladislav Švihran
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2006
Edícia
Významné osobnosti slovenských dejín
Rozsah
120
Rozmer
220×303×12
Hmotnosť
0,78
Stav
Nedostupné
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Emil Benčík
26.06.2016 14:58:13

KTO NÁM VLÁDOL / LADISLAV ŠVIHRAN Perfekt, Bratislava 2016, 272 strán Druhé prepracované a doplnené vydanie V posledných rokoch sa literatúre faktu na Slovensku darí – autori píšu a čitatelia čítajú. Zvlášť ak atraktívne témy (napríklad z našej histórie) spracúvajú autori invenčným a pútavým spôsobom. Svedčí o tom už druhé prepracované a rozšírené vydanie knihy Ladislava Švihrana Kto nám vládol. Spisovateľ a publicista Ladislav Švihran patrí k priekopníkom literatúry faktu u nás. Je jedným z najskúsenejších a najplodnejších autorov tohto žánru. Má na svojom konte úctyhodný počet kníh – vyše dvoch desiatok (Rozmarná zemeguľa, Kým prišli mušketieri, Nenápadní spoločníci, Slávni vynálezcovia, Náš priateľ Jules, Výpravy do budúcnosti, Naj, naj, naj, Kulturizmus ducha, Ján Jesenius, Pavol Dobšinský, Majstri ducha, Ako zomierajú diktátori, Hviezdne okamihy a ďalšie). V bohato ilustrovanej knihe Kto nám vládol Švihran približuje život a činy a výčiny tých, ktorí nám tu „z božej milosti“ vládli. celé stáročia. Za ten čas sa na nami obývanom území vystriedalo množstvo vladárov, panovníkov, cisárov i kráľov. Múdrych i krutých. Silných i slabých. Dobrodruhov i ľudomilov. Od franského kupca Sama cez nitrianskeho Pribinu a veľkomoravského Svätopluka po dynastiu Arpádovcov, ktorí tu vládárili tristo rokov a dosadili na trón 24 uhorských kráľov. Neskôr sa na štyristo rokov zmocnili trónu cisári z rodu Habsburgovcov. Ale vládli nám aj panovníci z dynastie Anjouovcov, Jagelovcov, Luxemburgovcov. Akí boli, ako žili, ako vládli? Autor nám ich približuje slovom aj prostredníctvom portrétov, dokumentov, ilustrácií, výrokov i hodnotení historikov. V druhom prepracovanom a rozšírenom vydaní Ladislav Švihran doplnil počet 53 „pomazaných hláv“ o 14 portrétov súčasných „hláv štátu“, t.j. československých a slovenských prezidentov: T.G. Masaryka, Edvarda Beneša, Emila Háchu. Jozefa Tisu, Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého, Antonína Novotného, Ludvíka Svobodu, Gustáva Husáka, Václava Havla, Michala Kováča, Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča a Andreja Kisku. Je to teda kompletný prehľad tých, ktorí „trónili“ našim dávnym predkom a tých, ktorých sme si na čele zvolili dnes. Bohato ilustrovaná publikácia je určená širokej čitateľskej verejnosti, ľuďom, ktorí sa zaujímajú o históriu, ale aj pedagógom, žiakom a študentom ako doplnková literatúra. Určite prispeje k lepšiemu poznaniu dejín a k zvýšeniu nášho historického povedomia. EMIL BENČÍK