Rok vinohradníka a vinára
Štefan Hronský
Slovensky Plat4M Books•2015/03
Rok v záhrade
Titul je zaradený v tejto sériiKniha: Rok vinohradníka a vinára
V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla v marci 2015 ďalšia publikácia so záhradkárskou tematikou, tentoraz je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi prác pri sadení a starostlivosti o vinohrad, ako aj pri príprave vína sa chronologicky po mesiacoch venuje uznávaný slovenský odborník doc. Ing. Štefan Hronský, PhD. Kniha je jedinečná aj z toho pohľadu, že ako vôbec prvá u nás sa ucelene venuje pestovaniu viniča i vinárskym činnostiam.
Čitateľovi ponúka praktickú publikáciu pre vinohradníka a vinára, ktorá mu pomôže pri dopestovaní kvalitného hrozna a spracovaní vína. Vinič je prastará kultúra, ktorú človek pestoval pri svojich príbytkoch odpradávna. Plody sa využívali ako ovocie – zdroj potravy. Plodom viniča hroznorodého je strapec – hrozno, používané ako základná surovina na výrobu vína. Podstatnou mierou ovplyvňuje kvalitu vína, preto treba poznať anatomickú stavbu hrozna i jeho chemické zloženie – obsah jednotlivých látok v hrozne, ich vplyv na kvalitu muštu a následne vína. Kniha by nemala chýbať v knižnici žiadneho pestovateľa hrozna, je vhodná najmä pre záhradkárov, menších pestovateľov vinohradu a malopproducentov vína.
Autor čitateľovi ponúka cenné informácie o raste a vývine viniča, predstavuje odrody a rozdeľuje ich podľa použitia. Pestovatelia hrozna, najmä začiatočníci a menej skúsení, nájdu v knihe postupy rezu viniča, termíny, techniku a organizáciu rezu, ďalej autor vysvetľuje tvarovanie dreva a vplyv rezu na rast, úrodu a kvalitu hrozna. Cenné informácie čitateľ nájde v časti knihy o vedeniach viniča, vysádzaní a ošetrovaní, nárokoch na vodu, o ochrane pred škodlivými vplyvmi. Štefan Hronský sa venuje aj téme zberu hrozna, dozrievaniu, typom zrelostí, ako aj rozmnožovaniu a špeneniu viniča.
V tretej časti sa autor zameral na vinárske činnosti. Okrem iného sa venuje anatomickej stavbe hrozna a chemickému zloženiu jednotlivých jeho častí, ďalej rastu, zretiu, hodnoteniu pred spracovaním a požiadavkám na kvalitu pre výrobu rôznych vín. Obzvlášť cenné informácie záujemcovia získajú v podrobnej analýze činností pri príprave vína - drvenie, lisy, zloženie muštu a jeho úpravy a ošetrenie pred kvasením. Poučné sú aj kapitoly o kvasení muštu, zretí vína, oxidačných a redukčných procesoch, filtrácii vína a zákaloch a cudzorodých látkach vo víne. Autor v závere venuje pozornosť filtračným materiálom, fľaškovaniu vína, popisuje rôzne choroby, chyby a nedostatky vína, ako aj hodnotenia a ochutnávky. V tejto časti sa zaoberá aj stručnou charakteristikou niektorých odrodových vín a vhodnosti ich podávania k jedlám.
Podrobnejšie info...
Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.
- Katalógové číslo
- 242457
- Názov
- Rok vinohradníka a vinára
- EAN/ISBN
- 9788089642212
- Forma
- Polotuhá flexo
- Autor
- Štefan Hronský
- Druh tovaru
- Kniha
- Rok vydania
- 2015/03
- Edícia
- Praktické rady záhradkárom
- Rozsah
- 224
- Rozmer
- 135×190 mm
- Stav
- U dodávateľa
- Dostupnosť
- Na dopyt, preveríme dostupnosť
- Sadzba DPH
- 10%
- Zľava
- 18%
Odporúčame mohlo by Vás zaujímať
Zákazníci, ktorí si kúpili Rok vinohradníka a vinára, si z kategórie Domov a záhrada na Literama.sk tiež často kupovali...
Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať
Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?