Žofia Bosniaková

Kniha: Žofia Bosniaková - Laco Zrubec
Katalógové číslo: 155993 viac »
6,77

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Žofia Bosniaková

Žofia Bosniaková je umeleckou výpoveďou o šurianskej rodáčke, ktorá sa napriek ťažkému životnému osudu usilovala o zlepšenie sociálneho postavenia svojich poddaných na hornom Považí. V okolí Šurian, Ostrihomu, Prešporka a Nitry sa verejne povrávalo, že chýrny vojvodca Tomáš Bosniak schováva vo svojej rodnej kúrii dcéru– krásavicu. Už vtedy pätnásťročnú Žofku každý obdivoval. Sedemnásťročná sa vydala za vtedy štyridsaťročného Michala Šeréniho, ktorý však krátko po svadbe zomrel a Žofia sa vrátila do rodičovskej kúrie. Na jar 1627 Turci dobyli Komjatický hrad a ich vojsko sa valilo na Šurany. V pravej chvíli prišiel na pomoc s vojskom Fraňo Vešeléni, odchovanec trnavskej univerzity, a rozhodol bitku. V roku 1629 sa na príhovor, ale aj na naliehanie arcibiskupa Petra Pázmaňa Žofia vydala po druhý raz. Jej manželom sa stal Fraňo Vešeléni, neskorší palatín Uhorska.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
155993
Názov
Žofia Bosniaková
EAN/ISBN
9788055109756
Autor
Laco Zrubec
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2005
Rozmer
125×200
Hmotnosť
0,29
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
21%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Žofia Bosniaková zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.