Svetový deň čokolády, sladká oslava 13. septembra
Svetový deň čokolády, ktorý pripadá na 13. septembra, je dňom, kedy milovníci čokolády po celom svete oslavujú túto lahodnú pochúťku. Tento deň je príležitosťou na ocenenie bohatej histórie, kultúrneho významu a rozmanitých chutí čokolády.
Publikované 13.9.2024
© Literama.sk: Autorsky chránený materiál
História a význam
Čokoláda má dlhú a fascinujúcu históriu. Pôvodne ju pestovali a konzumovali Mayovia a Aztékovia v Strednej Amerike pred viac ako 3000 rokmi. Považovali ju za "potravu bohov" a používali ju v náboženských rituáloch. Do Európy sa dostala omnoho neskôr, až v 16. storočí, vďaka španielskym conquistadorom a rýchlo sa stala obľúbenou pochúťkou medzi európskou šľachtou.
Svetový deň čokolády má tradíciu v roku 2009 a odvtedy sa rozšíril do mnohých krajín. Tento deň nie je len oslavou chuti, ale aj príležitosťou na zvýšenie povedomia o spravodlivom obchode v kakaovom priemysle, udržateľných pestovateľských praktikách, zdravotných prínosoch konzumácie čokolády (najmä tej tmavej)
Oslavy po celom svete
Nezabúdajme na kultúrnom význame čokolády v rôznych častiach sveta. Ľudia oslavujú Svetový deň čokolády rôznymi spôsobmi. Usporadúvajú čokoládové festivaly a výstavy, ochutnávky. V rámci týchto podujatí môžete zažit a vyskúčať si kurzy výroby čokolády.
Čokoládovne a cukrárne sa v tento deň predháňajú so svojimi špeciálnymi ponukami. Áno, je veľmi ťažké odolať.
Knihy o čokoláde
Pre tých, ktorí sa chcú ponoriť hlbšie do sveta čokolády, existuje množstvo fascinujúcich kníh na túto tému. Tu sú niektoré odporúčané tituly:
- Čokoláda od Joanne Harrisovej, v ktorej sa zdá, že velebnosť cirkvi môže ohroziť pohanská vášeň pre čokoládou!
- Čokoláda - Fascinujúci príbeh delikatesy Od začiatkov po súčasnosť, autor Doma Ramsey
- Čokoláda - Ilustrované dejiny, Tabličku po tabličke od Dávida Soboňa - pre menších čitateľov
- viac nájdete v kolekcii kníh na tému Čokoláda
Zdravotné prínosy čokolády
Hoci je Svetový deň čokolády primárne oslavou pôžitku, je dôležité spomenúť aj zdravotné prínosy konzumácie čokolády, najmä tmavej s vysokým obsahom kakaa.
Je to:
- bohatý zdroj antioxidantov
- možné zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia
- potenciálne zlepšenie kognitívnych funkcií
- zdroj dôležitých minerálov ako horčík a železo
Je však dôležité pamätať na umiernenosť, keďže čokoláda je veľmi kaloricky bohatá potravina.
Udržateľnosť a etika
Svetový deň čokolády je tiež príležitosťou na zamyslenie sa nad etickými a environmentálnymi aspektmi výroby čokolády. Mnohí spotrebitelia a výrobcovia sa zameriavajú na podporu spravodlivého obchodu a lepších podmienok pre pestovateľov kakaa.
Veľmi dôležité je pritom zachovať udržateľné pestovateľské praktiky, zabezpečiť ochranu biodiverzity v oblastiach pestovania kakaa a v neposlednom rade znižovať uhlíkovú stopu pri výrobe a preprave samotnej čokolády.
Záver
Čo záverom? Nezabúdajme, že Svetový deň čokolády je viac než len príležitosťou na konzumáciu obľúbenej sladkosti. Je to deň, ktorý nás spája s bohatou históriou a kultúrnym významom čokolády, pripomína nám jej komplexný proces výroby a nabáda nás k uvedomelej konzumácii. Či už oslavujete ochutnávkou exotických druhov čokolády, čítaním jednej z odporúčaných kníh, alebo podporou etických výrobcov, 13. september je dňom, keď môžeme všetci oceniť "potravu bohov" v jej mnohých podobách.
© Literama.sk: Autorsky chránený materiál