Arthur & George

Julian Barnes

SVK Slovensky TATRAN2010

Kniha: Arthur & George - Julian Barnes
Katalógové číslo: 74645 viac »
2,41

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Arthur & George

V edícií Svetová tvorba, jeden z najvýznamnejších anglických prozaikov súčasnej doby Julian Barnes, prináša beletristickým pohľadom jeden kriminálny prípad spisovateľa Arthura Conana Doyla, stvoriteľa fenomenálneho Sherlocka Holmesa. Na pozadí "Edaljiho aféry“, v ktorej Sir Doyle vystupoval ako verejný obhajca Georga Edaljiho, opisuje justičné pomery vo vtedajšej kontinentálnej Európe, ovládnutej iracionálným pohľadom a xenofóbiou. Tento boj donúti Arthura Conana Doyla siahnuť práve po Holmesových metódach a priamo v teréne si overiť, že literatúra býva vždy zrozumiteľnejšia ako ktorákoľvek realita.

Arthur a George vyrastajú v oddelených svetoch vo Veľkej Británii na konci devätnásteho storočia, Arthur v ošumelom, no noblesnom Edinburgu, George na fare v malej staffordshirskej dedine. Arthur sa stane lekárom a potom spisovateľom, neskôr jedným z najslávnejších mužov svojej doby, George naopak, hoci sa svojou usilovnosťou vypracuje na advokáta, zostáva v ústraní a ťažko sa prediera životom. Tí dvaja si nemôžu byť vzdialenejší. Arthur sa vznáša na obláčiku slávy a dokáže si ju užiť, zatiaľ čo George by rád prešiel životom bez povšimnutia druhých, pokiaľ budú rešpektovať pár jeho neškodných zásad. Ale neklame nás pod vplyvom životopisných klišé zrak? Nestojí pred nami v skutočnosti vdovec sužovaný tým, "že miloval, ako najlepšie vedel muž milovať ženu, ktorú nemiluje”? A na druhej strane mladík „mierne nevhodnej" pleti, ktorému tunelové videnie nedovoľuje pochopiť, že sa stal terčom rasovej nenávisti, ktorá mu kladie za vinu neslýchané násilnosti páchané na zvieratách?

Kniha Arthur a George, ktorá je podľa kritiky najlepším Barnesovým dielom, bola nominovaná na prestížnu literárnu cenu Man Booker Prize.

"Barnesova dokonalá, elegantná próza nikdy nenašla lepšie uplatnenie ako v tomto výnimočne pravdivom životnom príbehu, ktorý je rovnako skvostne vyrozprávaný, ako to robieval jeho hrdina Arthur Conan Doyle sám." Sunday Times

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
74645
Názov
Arthur & George
EAN/ISBN
9788022205818
Autor
Julian Barnes
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2010
Rozsah
380
Rozmer
130×205×34
Hmotnosť
0,50
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
3%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Odvtedy ako Sherlock Holmes rozlúštil svoj prvý prípad, z celého sveta prichádzali žiadosti a požiadavky. Ak za záhadných okolností zmizli osoby či tovar, ak bola polícia bezmocnejšia než zvyčajne, ak spravodlivosť zlyhala, vyšlo najavo, že ľudstvo sa inštinktívnejšie obracia na Holmesa a jeho tvorcu. Listy adresované na Baker Street číslo 221B teraz poštový úrad automaticky vracal s pečiatkou ako ADRESÁT NEZNÁMY; s ktoré boli poslané Holmesovi c/o Sir Arthur sa zaobchádzalo podobne. Počas tých rokov Alfred Wood často zarazený, že jeho zamestnávateľ je rovnako hrdý na to, že vytvoril postavu, ktorej existencii čitatelia bez námahy veria, a súčasne podráždený, keď k takejto viere dospejú k logickćmu úsudku.

Potom sú tu žžiadosti adresované priamo Sirovi Arthurovi Conanovi Doylovi in propria persona, napísané v domienke, že každý, kto je dosť inteligentný a prefíkaný, aby bol schopný vymyslieť také zložité literárne zločiny, musl mať talent vyriešiť aj tie ozajstné. Sir Arthur, či užasnutý alebo dojatý, na ne niekedy odpovedal, hoci bez výnimky negatívne. S poľutovaním vysvetlil, že nie je detektívny konzultant, rovnako ako ani anglický lučištník zo štrnásteho storočia, ba ani nonšalantný jazdecký dôstojník pod velením Napoleona Bonaparta.

A tak Wood vyložil na stôl Edaljiho fascikel s neveľkou nádejou. A hľa, sir Arthur je v tomto prípade do hodiny opať v kancelárii svojho sekretára. Vtrhne do dverí a nahlas protestuje.

„Je to jasné ako facka,“ vraví. „Ten chlapík nie je o nič viac vinný ako váš písací stroj. Pýtam sa vás, Woodie! To musí byť žart! Prípad zamknutej izby naopak - nie ako sa dostal dnu, ale ako sa dostal von. Je to také chabé, ako to len chabé môže byť.“

Wood nevidel svojho zamestnávateľa takého pobúrenćho už dlhé mesiace. "Chcete, aby som odpovedal?“

"Odpovedal? Urobím viac, ako len odpoviem. Idem to rozvŕtať...

 

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Denka 5 z 5
13.11.2015 18:44:22

Výborná kniha, vhodný darček na Vianoce, zaujímavá sonda do života jedného z najznámejších autorov detektívneho žánru, odporúčam, kúpu neobanujete.