Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne

Ako sa zorientovať v kvalite potravín, nakupovaní a kuchyni

MUDr.Boris Bajer, PhD.

SVK Slovensky Centrum výživy, s.r.o.2022/11

Kniha: Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne - Ako sa zorientovať v kvalite potravín, nakupovaní a kuchyni - MUDr.Boris Bajer, PhD.
Katalógové číslo: 454651 viac »
Ušetríte až 2,01 € z bežnej ceny 24,90
A navyše získate 22 vernostných bodov
22,89
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne

Ako sa zorientovať v kvalite potravín, nakupovaní a kuchyni

Pokračovanie bestelleru MEDICÍNA VÝŽIVY od MUDr. Borisa Bajera, PhD. je konečne tu!

Tentokrát vás zoberie na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi.

Budeme totiž preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania.

Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom.

Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum.

V neposlednom rade pribudne množstvo receptov, konkrétne je ich v tejto knihe až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe.

Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy.

Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete.

Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete.

V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom!

Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax.

Ak ste prvú knihu nečítali, vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali. ?

Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou.

V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá:

• Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké.

• Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku.

• Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa.

• Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 200 kalórií denne.

• Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov.

• Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku.

• Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách.

• Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín.

• Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty.

• Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku.

• Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať.

• Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti.

• Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich.

• V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť.

• Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali.

• Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby.

• Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je.

• Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli, mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku.

• Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku. Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi.

• Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho.

• Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty?

• Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.

• V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny.

• Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny!

• Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií.?

• Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu!

Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNY VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne?

Tešíte sa, kedy si ju prečítate?

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
454651
Názov
Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej
Podnázov
Ako sa zorientovať v kvalite potravín, nakupovaní
EAN/ISBN
9788082530073
Forma
Pevná
Autor
MUDr.Boris Bajer, PhD.
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2022/11
Rozsah
232
Rozmer
235×265
Hmotnosť
1,00
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
8%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.