Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy

Richard Askwith

Petit Press2022/08 SVK Slovensky

Kniha: Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy - 1. vydanie - Richard Askwith
Kto teda naozaj bol Emil Zátopek?
Katalógové číslo: 448137
Ušetríte až 2,22 € z bežnej ceny 16,90
A navyše získate 14 vernostných bodov
14,68
Vyexpedujeme do 7 dní
Skladom u dodávateľa

Kniha: Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy

Úškľabky, grimasy, vyplazený jazyk, ruky rozhodené kade-tade. Neustále si z neho uťahovali. Vraj pri behu vyzerá, akoby ho mučili démoni. Alebo akoby zápasil s chobotnicou. On sa však na tom len smial.

Emil Zátopek vyhral na olympiáde v Helsinkách 1952 všetky tri vytrvalostné bežecké disciplíny, čo nikto iný neodkázal a sotva už niekto dokáže. Utvoril 18 svetových rekordov a hranice vytrvalostného behu posunul na úroveň, ktorá sa v tých časoch zdala nemysliteľná.

Bol aj prominentnou tvárou komunistického režimu. Párkrát zlyhal. A poriadne. Inokedy bol pre ľudí hrdinom. Ako po invázii sovietskych vojsk do Československa v roku 1968, keď chodil od tanku k tanku a presviedčal ruských vojakov, aby sa vrátili domov.

Zaplatil za to. Čakalo ho vyhnanstvo – život v maringotke s partiou vŕtačov studní, s ktorou kočoval po odľahlých kútoch krajiny a často popíjal. Napokon ho zlomili. Jeho život zahaľuje množstvo legiend, poloprávd a príbehov, ktoré sa donekonečna opakujú a prikrášľujú. Mnohé z jeho najslávnejších historiek sú však vymyslené.

Známy aj neznámy zároveň.

Kto teda naozaj bol Emil Zátopek?

Oceňovaný britský novinár a spisovateľ Richard Askwith navštívil miesta spojené s jeho životom, hovoril s jeho priateľmi, známymi, súpermi. Viedol dlhé rozhovory s jeho manželkou Danou Zátopkovou, ktorá mu dala oprávnenie preskúmať aj Emilov spis v archívoch ŠtB. Askwith dôsledne sleduje fakty a vyvracia mýty, ktoré o Zátopkovi kolujú desaťročia.

Výsledkom je strhujúci príbeh športovca, nekonečného dobráka i chybujúceho človeka s jeho vzostupmi a pádmi, ktoré sa prepletali pomedzi búrlivé udalosti 20. storočia.

Kniha bola vo Veľkej Británii nominovaná na cenu pre najlepšiu biografiu a najlepšiu športovú knihu roka.

Úryvok z obsahu knihy ...
Podrobnejšie info
Katalógové číslo
448137
Názov
Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád
EAN/ISBN
9788055908151
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Richard Askwith
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2022/08
Rozsah
352
Rozmer
165×230
Stav
Skladom u dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
13%

Hodnotenia zákazníkov

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.