Ako sa rozhodujeme

Ako nám neočakávané objavy neurovedy pomáhajú robiť lepšie rozhodnutia

Jonah Lehrer

SVK Slovensky AKTUELL2022/06

Kniha: Ako sa rozhodujeme - Ako nám neočakávané objavy neurovedy pomáhajú robiť lepšie rozhodnutia - 1. vydanie - Jonah Lehrer
Katalógové číslo: 440393 viac »
Ušetríte až 2,05 € z bežnej ceny 16,90
A navyše získate 14 vernostných bodov
14,85
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Ako sa rozhodujeme

Ako nám neočakávané objavy neurovedy pomáhajú robiť lepšie rozhodnutia

Ako sa rozhoduje ľudská myseľ?

A ako sa môžeme rozhodovať lepšie?

Máme sa riadiť intuíciou alebo racionálnou analýzou?

Filozofi od čias Platóna vnímajú rozhodovanie ako čisto racionálny alebo emocionálny proces. Ide však o mýtus, ktorý čoraz viac naráža na ostré hrany poznatkov modernej neurovedy. Keď vedci pomocou najmodernejších neurovedeckých prostriedkov otvorili čiernu skrinku ľudskej mysle, zistili, že myseľ pracuje ako výsledok spolupráce rozumu a emócií, pričom obe tieto zložky mozgu sú nevyhnutné pre prirodzené fungovanie človeka. Uprednostnenie jednej pred druhou vedie k horším výsledkom, ako sme si pôvodne mysleli.

Myslíme si, že keď si ideme kúpiť dom, racionálne zváženie všetkých premenných povedie k lepšiemu a „rozumnejšiemu“ výsledku. Výskumy však ukázali, že naše emocionálne podvedomie pozná „správnu“ odpoveď skôr, ako časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za racionálne vyhodnotenie.

Neurologické, behaviorálne a psychologické výskumy potvrdili, že racionalita ľudského správania je dlhodobo preceňovaný jav. Lehrer píše: „Predpoklad o racionálnom ľudskom správaní má len jeden háčik – je chybný. S tým, ako mozog funguje, nemá nič spoločné.“

Jonah Lehrer vo svojej knihe analyzuje faktory a mechanizmy, ktoré sú zodpovedné za naše rozhodovanie. Dozvieme sa napríklad, prečo príliš veľa rozmýšľania viac škodí ako prospieva, prečo by sme mali počúvať intuíciu, akú funkciu v procese rozhodovania zohráva dopamín, prečo by sme sa mali vyhýbať veľkému množstvu informácií, či ako súvisí morálka s našou emocionalitou.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
440393
Názov
Ako sa rozhodujeme
Podnázov
Ako nám neočakávané objavy neurovedy pomáhajú robi
EAN/ISBN
9788089873425
Forma
Brožovaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Jonah Lehrer
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2022/06
Rozsah
304
Rozmer
145×215 mm
Hmotnosť
0,39
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
12%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Ako sa rozhodujeme zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.