Maria Bartuszová - monografia

Gabriela Garlátyová,kolektív autorov

SVK Slovensky Mestská galéria, Rimavská Sobota2021

Kniha: Maria Bartuszová - monografia - Gabriela Garlátyová,kolektív autorov
Katalógové číslo: 427761 viac »
Ušetríte až 9,18 € z bežnej ceny 99,00
A navyše získate 89 vernostných bodov
89,82
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Maria Bartuszová - monografia

Prvá monografia sochárky Marie Bartuszovej predstavuje dielo našej najvýznamnejšej umelkyne, ktoré je objavené a zhodnotené v medzinárodnom kontexte. Očakávanou je aj pripravovaná výstava autorky v Tate Modern v Londýne v roku 2022.

Maria Bartuszová (1936 – 1996) sa narodila v Prahe vo vtedajšom Československu, študovala v ateliéri keramiky a porcelánu na VŠUP, ale väčšinu svojho života prežila v Košiciach. Monografia v štyroch chronologicky členených kapitolách prináša komplexný prehľad jej sochárskej tvorby, autorských techník a metód, tém a myšlienok, ktoré boli dlhý čas neznáme. Súčasťou knihy sú aj eseje významných zahraničných autorov.

Zvláštnosťou prístupu Marie Bartuszovej je koncentrácia na intímne prežívanie umenia, ktoré vníma kreativitu prírody a je napojené na princípy fungovania univerza. Poznatky z prírodných vied, kombinované s holistickým prístupom, ale aj schopnosť intuitívneho vedenia či hry ako tvorivej imaginatívnej činnosti, používala ako konceptuálnu metódu pri experimentovaní s materiálmi a remeselnými možnosťami sochárstva. Jej morfologické myslenie hľadalo tvarovú dokonalosť a haptickú príťažlivosť, ktorá nabáda človeka na dotyk – na vnútorné priblíženie a intímne prežívanie, vychádzajúce z telesného a duševného zážitku. Vyžaruje z neho fascinácia životom, ale aj pokora k nemu, obe sú hnacou silou jej tvorenia.

 

„Touto našou niekoľkoročnou prácou sme chceli urobiť informatívny základ pre všetkých, ktorých zaujíma umenie a tvorba Marie Bartuszovej. Pre nás je veľkou radosťou, že dielo našej mamy oslovuje ľudí na výstavách po celom svete.“

Anna Bartuszová, riaditeľka Archívu Marie Bartuszovej, Košice

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
427761
Názov
Maria Bartuszová - monografia
EAN/ISBN
9788097124014
Forma
Tvrdá
Autor
Gabriela Garlátyová,kolektív autorov
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2021
Rozsah
568
Rozmer
243 × 286 mm
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
9%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Maria Bartuszová - monografia zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.