Tajomné puto medzi človekom a prírodou

Prekvapivé poznatky o siedmich zmysloch človeka, o tlkote srdca stromov a vedomí

Peter Wohlleben

SVK Slovensky TATRAN2020/04

Kniha: Tajomné puto medzi človekom a prírodou - Prekvapivé poznatky o siedmich zmysloch človeka, o tlkote srdca stromov a vedomí - 1. vydanie - Peter Wohlleben
Ľudstvo nie je nad rastlinami a zvieratami, ale je súčasťou úžasného systému, ktorý nesmieme zničiť!
Katalógové číslo: 387150 viac »
Ušetríte až 2,52 € z bežnej ceny 13,90
A navyše získate 11 vernostných bodov
11,38
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Tajomné puto medzi človekom a prírodou

Prekvapivé poznatky o siedmich zmysloch človeka, o tlkote srdca stromov a vedomí

Lesník a ochranca prírody Peter Wohlleben objavuje prekvapivé podobnosti medzi človekom a prírodou. Toto pradávne spojivo pretrváva dodnes. Je napríklad dokázateľné, že ľudský imunitný systém využíva pri prechádzke lesom rastlinné antibiotiká, ktoré stromy uvoľňujú, aby sa chránili pred škodcami. Naše zmysly nie sú o nič menej vnímavé ako zmysly zvierat. Hoci zvieratá cítia blížiace sa zemetrasenie a iné prírodné katastrofy oveľa skôr ako človek, my zasa máme akýsi siedmy zmysel – napríklad cítime, že nás niekto zozadu uprene pozoruje. Pes má všeobecne rozvinutejší a citlivejší čuch ako človek, zato vôňu zrelých lesných plodov a ovocia zavetríme skôr. Na druhej strane prejavujú rastliny a zvieratá zarážajúce ľudské schopnosti. Niektoré rastliny počujú a sú schopné odlíšiť neškodné zvuky od nebezpečných, vnímajú napríklad jemné šušťanie hlodajúcich húseníc. Stromy vdychujú kyslík a čerpajú z neho energiu. Korene používajú aj ako nástroj hmatu a chuti. Pravidelné pohyby v kmeni stromu vytláčajúce vodu nahor môžeme porovnať s tlkotom ľudského srdca.

Peter Wohlleben nám ukazuje, že človek nestojí nad rastlinami a zvieratami, ale podobne ako ostatné druhy je súčasťou úžasného systému, v ktorom existuje vzájomná závislosť a spojitosť a jeho súčinnosť sme do dnešného dňa odhalili len čiastočne.

LESNÝ KÚPEĽ PRE POKROČILÝCH

Petrovi Wohllebenovi sa stala láska k lesu celoživotným poslaním. V čase, keď sa majitelia lesov pre veľké suchá boja o svoju existenciu a politici objavili les ako záchrancu klímy, píše autor o schopnosti človeka prostredníctvom vlastných zmyslov komunikovať so stromami. Toto čítanie je ako výlet do iného sveta, kde vedia stromy rozprávať. Na základe mnohých vedeckých štúdií sa autor snaží dokázať, že človek môže komunikovať aj s rastlinami. Zdôrazňuje, že človek nie je korunou tvorstva, za ktorú sa samoľúbo považuje, ale podobne ako ostatné druhy rastlín a živočíchov je súčasťou obdivuhodne prepojeného prírodného systému. Je v našom záujme, aby sme v ňom udržali rovnováhu a toto cenné bohatstvo zachovali pre ďalšie generácie. Frankfurter Allgemeine Zeitung


Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
387150
Názov
Tajomné puto medzi človekom a prírodou
Podnázov
Prekvapivé poznatky o siedmich zmysloch človeka, o
EAN/ISBN
9788022210829
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Peter Wohlleben
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2020/04
Rozsah
224
Rozmer
130×200 mm
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
18%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Predslov

V mnohých krajinách už roky pozorujeme renesanciu prírodného života. Objavila sa napríklad terapia lesného kúpeľa a v Japonsku je dokonca na lekársky predpis. Zároveň však pokračujú bezohľadné výruby lesov, čo zásadne ovplyvňuje zmenu klímy. Vzhľadom na tieto protikladné tendencie je pre nás zavše ťažké znovu si nájsť miesto v prírode. Hoci sme v zajatí konzumného spôsobu života, nikto predsa nechce zámerne ničiť životné prostredie.

V tejto súvislosti však zaiste nepomôže obviňovanie a negatívny pohľad na túto sféru. Hroziaci prst varujúci pred apokalypsou, stanovenie hraničných bodov, ktorých prekročenie nám údajne znemožní vrátiť sa do priaznivejších kli­matických pomerov, sú prostriedky pripomínajúce inkvizíciu a sú na míle vzdialené od nevyhnutnej pozitívnej motivácie. 

Preto vás pozývam, aby ste ma sprevádzali do lesa, kde uvidíte, že prastaré puto medzi človekom a prírodou je dosiaľ neporušené. Naozaj je to tak!

Nie sme degenerované bytosti, schopné dlhodobo prežívať len pomocou modernej techniky. Dajte sa na ceste lesom prekvapiť, ako dobre vám fungujú všetky zmysly! Napríklad niektoré vône vníma človek lepšie ako pes. Okrem toho spoznáme elektrické fenomény na stromoch, ktoré spôsobujú, že pavúkom stoja chĺpky dupkom. V prírode je dobre vybavená lekáreň a neslúži len zvieratám, ale aj nám ľuďom. Navyše nás v lese obklopuje komunikačný koktail a posilňuje náš krvný obeh aj imunitný systém.

Mnohí ľudia toto všetko nevnímajú. Na vine však nie sú oslabené zmysly, naopak, máme ich funkčné, čo vám dokážem na viacerých príkladoch. Zvláštny uhol pohľadu ovplyvnený filozofiou a prírodnými vedami medzi nás a ostatnú prírodu stavia zbytočné prekážky: tu stojí človek a tam príroda. Tu panuje rozum, tam vykonštruovaný, zdanlivo takmer mechanický systém bez duše.

Našťastie sa pomaly znovu presadzuje poznanie, že sme ešte vždy súčasťou tohto skvelého systému a fungujeme podľa tých istých pravidiel ako všetky ostatné živočíšne druhy. Ochrana prírody bude účinná až vtedy, keď pochopíme, že nejde len o tých druhých, ale v prvom rade o náš druh.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Tajomné puto medzi človekom a prírodou zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.