Zabudnutá africká bojiská

Daniel Šmihula, Richard Svitek

SVK Slovensky NAŠE VOJSKO2019/05

Kniha: Zabudnutá africká bojiská - 1. vydanie - Daniel Šmihula, Richard Svitek
Katalógové číslo: 362178 viac »
Ušetríte až 0,68 € z bežnej ceny 6,00
A navyše získate 5 vernostných bodov
5,32
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Zabudnutá africká bojiská

Druhá svetová vojna bola skutočne globálnym konfliktom. Bojovými operáciami boli zasiahnuté (azda s výnimkou Antarktídy) všetky kontinenty a oceány. Okrem svojich hlavných bojísk mala aj viacero dnes už polozabudnutých bojísk a kampaní??: Sýria, Irán, Grónsko, Východná Afrika… Táto kniha sa však venuje bojom a epizódam, ktoré poznajú len skutoční znalci?: dvom útokom na Dakar, gabonskej a čadsko-líbyjskej kampani, vylodeniu na Madagaskare, Réunione a Komorách a situácii vo Francúzskom Somálsku. Sú to udalosti, ktoré sú v českom a slovenskom prostredí prakticky neznáme a nevyšla o nich žiadna publikácia a zrejme ani rozsiahlejšie časopisecké spracovanie. Predkladané dielo je tak podľa všetkého prvým v našom jazykovom priestore. Tieto boje sa odohrávali medzi Britmi, Talianmi, Japoncami a najmä medzi znepriatelenými frakciami Francúzov – prívržencami vlády vo Vichy alebo generála de Gaulla – a mali svoje miesto v celkovej stratégii spojencov pri ovládnutí námorných komunikácii a izolácii Nemecka a Talianska na európskom kontinente. Začali sa pokusmi Slobodných Francúzov získať kontrolu nad africkými francúzskymi kolóniami, čo sa im podarilo len v Kamerune a Rovníkovej Afrike koncom augusta 1940, pričom Gabon musel byť dobytý v regulárnej vojenskej kampani. O dva a pol roka neskôr gaullisti z Čadu prešli Saharu a dorazili do Tripolisu. V septembri 1940 sa spojenecká eskadra pokúsila zmocniť aj Dakaru, no bola odrazená (operácia Menace). Najväčšou spojeneckou operáciou s krycím názvom Ironclad bolo však vylodenie na Madagaskare v máji 1942, pričom boje na ostrove pokračovali až do kapitulácie vichystických síl o pol roka neskôr. Do konca roku 1942 sa Briti a Slobodní Francúzi zmocnili aj Réunionu, Francúzskeho Somálska a Komorských ostrovov.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
362178
Názov
Zabudnutá africká bojiská
EAN/ISBN
9788020617873
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Daniel Šmihula, Richard Svitek
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2019/05
Rozsah
216
Rozmer
211×152×18 mm
Hmotnosť
0,45
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Zabudnutá africká bojiská zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.