Barokový aristokrat

Anna Fundárková

SVK Slovensky VEDA2018/12

Kniha: Barokový aristokrat - Anna Fundárková
Katalógové číslo: 352349 viac »
A navyše získate 15 vernostných bodov
15,90
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Barokový aristokrat

Uhorský aristokrat Pavol Pálffy (1592 - 1653) bol jedným z najvýznamnejších politikov Uhorského kráľovstva v prvej polovici 17. storočia. Syn „rábskeho hrdinu“ Mikuláša Pálffyho a Márie Fuggerovej študoval vo Viedni, v Ingolstadte, v Olomouci a absolvoval Kavalierstour v Taliansku. Zastával najdôležitejšie krajinské úrady v Uhorskom kráľovstve: takmer dve desaťročia bol predsedom Uhorskej komory, následne sa stal krajinským sudcom a na vrchole kariéry bol zvolený za uhorského palatína. Na viedenskom panovníckom dvore sa mu ako jedinému predstaviteľovi uhorskej politickej elity podarilo stať sa členom Tajnej rady, najdôležitejšieho poradcovského orgánu panovníka. Pavol Pálffy mal vlastné politické zoskupenie a zvádzal mocenské a politické súboje s palatínom Mikulášom Esterházym a ostrihomským arcibiskupom Jurajom Lippayom. O kariére významného štátnika nepodávajú svedectvo iba archívne pramene, ale aj stavby a umelecké artefakty na území krajín bývalej habsburskej monarchie. Nesú stopy Pálffyho intenzívneho záujmu o stavebné projekty a jeho umeleckého vkusu. Hrad v Bojniciach patrí k najznámejším pamiatkam na Slovensku, no rovnako charakteristické štyri veže Bratislavského hradu alebo vyblednuté fresky na stenách zvyšku saly terreny v bývalom Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave svedčia o niekdajšej moci, sláve a bohatstve ich majiteľa. Honosný a prepychový životný štýl si mohol dovoliť vďaka manželstvu s bohatou a sebavedomou Františkou Khuenovou de Belasy. Veríme, že predloženú monografiu nebudú čitatelia vnímať iba ako životopis politika - barokového aristokrata, ale zároveň aj ako vykreslenie portrétu Pavla Pálffyho, osobnosti, o ktorej už aj neznámy autor básne z roku 1647 skonštatoval: „Pálffy žiari na našom nebi ako Večierka, nesmierne ho hnevá, že naša krajina umiera, srdce má na mieste a jazyk má podrezaný.“

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
352349
Názov
Barokový aristokrat
EAN/ISBN
9788022416948
Forma
Viazaná
Autor
Anna Fundárková
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2018/12
Rozsah
236
Rozmer
170x240
Hmotnosť
0,72
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Barokový aristokrat zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.