Mária Terézia - Miluj a panuj

Miluj a panuj

Mirka Zlatníková

SVK Slovensky IKAR2018/01

Kniha: Mária Terézia - Miluj a panuj - Miluj a panuj - 1. vydanie - Mirka Zlatníková
Katalógové číslo: 319240 viac »
11,46

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Mária Terézia - Miluj a panuj

Miluj a panuj

Kniha mapuje prvé roky panovania Márie Terézie.

Mária Terézia si vo veľmi mladom veku vydupala svoju veľkú lásku Františka Lotrinského, hoci vydať sa z lásky napokon dovolila len jedinému zo svojich mnohých detí. Pre svoju sobášnu politiku si tak vyslúžila prezývku „svokra Európy“.

Mária Terézia bola jednou z prvých žien v dejinách, ktoré sa dostali do konfliktu medzi rolou matky, manželky a panovníčky. No zároveň jednou z mnohých, ktorým po prvej láske vstúpila do života druhá, ešte osudovejšia než tá prvá.

Koľkokrát v živote môže dať človek prednosť citom pred záväzkom? Kniha zachytáva súkromný život Márie Terézie, začiatok jej cesty ako panovníčky, ale aj spletité politické zákulisie na cisárskom dvore.

Spolu s knihou vznikol aj dvojdielny televízny film. Ester Demjanová a Barbora Škovierová

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
319240
Názov
Mária Terézia - Miluj a panuj
Podnázov
Miluj a panuj
EAN/ISBN
9788055159416
Forma
Viazaná
Poznámka
1. vydanie
Autor
Mirka Zlatníková
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2018/01
Rozsah
304
Rozmer
200×125×28 mm
Hmotnosť
0,30
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Alžbeta pokývaním hlavy poďakovala a pri zmienke o následníkoch vypila svoj pohár vína až do dna. Prázdny ho nastavila čašníkovi. 

 Kým jej dvorania volali na slávu, cisár sa významne opýtal: „Je tu niekto, kto by nám chcel tento významný deň spríjemniť nejakou radostnou správou? Dobré správy milujeme…“ Obišiel zrakom celý stôl a potom sa zastavil pohľadom na Františkovi. Ten vyzeral, že si starostlivo prezerá meissenský porcelán rozostavaný po stole a mlčal. 

 V dlhom tichu dvorania hľadeli jeden na druhého. Mária pustila vreckovku na zem a zhlboka sa nadýchla. Zrazu bola úplne pokojná. Prešla ťažkou skúškou. Ak ju na konci nečaká Františkova láska, potom to tak asi má byť. Už nebude s plačom vybiehať zo sály. Ak sa rozhodol, že sa do povozu nenechá zapriahnuť, prijme to.

 František náhle vstal a zdvihol pohár. 

„Želám cisárovnej šťastie, pretože šťastie býva pre panovníkov nedosiahnuteľnou métou. Aj ja som získal trón, hoci som po ňom nikdy netúžil. Nie je mojou hračkou, je bremenom, ktoré musím niesť. Preto pripíjam stabilite!“

Tváre hostí stuhli, akoby František nad Máriou Teréziou vyriekol ortieľ smrti. Všetci počuli jeho NIE.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Mária Terézia - Miluj a panuj zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.