Historický a sociolingvistický kontext kodifikácií slovanských jazykov

Juraj Glovňa

SVK Slovensky Slovenský komitét slavistov2017

Kniha: Historický a sociolingvistický kontext kodifikácií slovanských jazykov - Juraj Glovňa
Katalógové číslo: 297353 viac »
Ušetríte až 1,12 € z bežnej ceny 10,00
A navyše získate 8 vernostných bodov
Kolekcia titulov: Zoznam publikácií podporených FPU

Zoznam publikácií podporených FPU

AKTUALIZOVANÉ 12. apríla 2024! Knihy vydané s podporou FPU (Fondu na podporu umenia). Tieto knihy z verejných zdrojov po… Zistiť viac...
8,88
Na dopyt, preveríme dostupnosť
U dodávateľa

Kniha: Historický a sociolingvistický kontext kodifikácií slovanských jazykov

Komisia pre spisovné slovanské jazyky patrí medzi aktívne komisie pri Medzinárodnom komitéte slavistov. Pracuje od roku 1970. Jej členovia sa stretávajú na pracovných zasadnutiach spojených s konferenciou spravidla každý rok (okrem rokov, keď sú Medzinárodné zjazdy slavistov) vždy v inej krajine. Predsedníčkou komisie je prof. PhDr. Hana Gladkova, CSc., z Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. Na stretnutí v Budyšíne v Nemecku (zorganizovala ho v roku 2014 Dr. Jana Šołcina zo Srbského inštitútu [Serbski institut]) sa členovia uzhodli na tom, že stretnutie v roku 2016 pripraví Slovenská republika. Toto rozhodnutie potvrdilo zasadnutie v Olomouci v roku 2015 (konferenciu pripravil PhDr. Ondřej Bláha, PhD., z Katedry bohemistiky Filozofickej fakulty Univerzity Palackého). V roku 2015 uplynulo dvesto rokov od narodenia (28. októbra 1815) jednej z najvýznamnejších osobností moderných dejín slovenského národa Ľudovíta Štúra, kodifikátora dnešnej spisovnej slovenčiny. UNESCO zaradilo výročie Štúra do zoznamu výročí OSN. Vláda Slovenskej republiky zase vyhlásila Rok Ľudovíta Štúra. Aj preto sa organizátori stretnutia na Slovensku rozhodli pripraviť konferenciu s tematikou kodifikácie: Historický a sociolingvistický kontext kodifikácií slovanských jazykov. Pri príležitosti výročia narodenia Ľudovít Štúra pripravili pracovníci nitrianskej Katedry slovenského jazyka pod vedením prof. PaedDr. Ľubomíra Kralčáka, PhD., reprezentatívne súborné dielo Ľudovít Štúr. Jazykovedné dielo (Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa 2015. 592 s.). Zachytáva všetky Štúrove práce, ktoré spája jazykovedné kritérium. Sú zaradené do okruhov všeobecná jazykoveda, teó-ria spisovného jazyka, slovenská gramatika, jazyková kritika, slavistická jazykoveda a jazyk a spoločnosť. Edíciu dostali účastníci konferencie ako dar katedry. Konferenciu zorganizovala Katedra slovenského jazyka Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v starobylej Nitre. Organizačne pomohol aj Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. Vydanie tohto zborníka z konferencie finančne zabezpečil Slovenský komitét slavistov pri Slavistickom ústave Jána Stanislava SAV v Bratislave. Všetky príspevky v tomto zborníku spája téma kodifikácie národných slovanských jazykov, jej historická a sociolingvistická reflexia. Referáty sme zaradili do troch blokov podľa genetickej klasifikácie slovanských jazykov: v prvom bloku sú západoslovanské jazyky – poľština, čeština, slovenčina, lužická srbčina, v druhom bloku južnoslovanské jazyky – srbčina, bulharčina, macedónčina, v treťom východoslovanské jazyky – ruština, ukrajinčina a bieloruština. Veríme, že tento zborník prispeje svojím dielom do výskumu kodifikácií slovanských jazykov a že poslúži aj ako inšpirácia v ďalšom slavistickom bádaní.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
297353
Názov
Historický a sociolingvistický kontext kodifikácií
EAN/ISBN
9788089489305
Forma
Pevná
Autor
Juraj Glovňa
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2017
Rozsah
183
Rozmer
170×240
Hmotnosť
0,45
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Na dopyt, preveríme dostupnosť
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Historický a sociolingvistický kontext kodifikácií slovanských jazykov zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.