Mŕtve dievča neklame

Jay Asher

SVK Slovensky SLOVART2017/03

Kniha: Mŕtve dievča neklame - Jay Asher
Katalógové číslo: 289089 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Mŕtve dievča neklame

Najoceňovanejšia tínedžerská kniha posledného desaťročia.

Moderná klasika tínedžerskej literatúry 21. storočia.

Čitateľsky úspešný román o dôvodoch samovraždy tínedžerky, ktoré sú nahraté na magnetofónových páskach a postupne zaslané trinástim ľuďom, ktorých považuje určitým spôsobom zodpovednými za svoju smrť. Nie je to však román len pre dospievajúcu mládež, ale aj pre rodičov a učiteľov. Témy, ktoré sú tu diskutované ako znásilnenie, voyeurizmus, pitie alkoholizmu u neplnoletých, sexizmus, pomsta a pocity viny hovoria o problémoch, s ktorými mladí ľudia bojujú každý deň. Je veľmi dôležité, aby dospelí s dospievajúcimi o týchto citlivých témach rozprávali s láskavosťou a trpezlivosťou, nečinnosť je neodpustiteľná.

Hannah Bakerová - obyčajné dospievajúce dievča, ktoré spáchalo samovraždu. Clay Jensen - obyčajný dospievajúci chlapec, jej spolužiak na strednej škole. Clay bol zaľúbený do Hannah, ale toto nie ľúbostný príbeh so šťastným koncom.

Jedného dňa Clay na verande nájde krabicu od topánok v baliacom papieri a vo vnútri magnetofónové pásky. Kto už dnes počúva takéto pásky? Zvedavosť mu však nedá a pásky sa rozhodne vypočuť. Z reproduktorov sa ozve hlas jeho spolužiačky, ktorá pred dvoma týždňami spáchala samovraždu. Postupne sa dozvedá trinásť dôvodov, prečo sa rozhodla ukončiť svoj život. Hlas mŕtveho dievčaťa odhaľuje jej najhlbšie tajomstvá a bolesti.

© Literama.sk - tento popis je autorským dielom vo výhradnom vlastníctve Literama.sk, jeho kopírovanie bez súhlasu nie je povolené.



Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
289089
Názov
Mŕtve dievča neklame
EAN/ISBN
9788055627069
Forma
Brožovaná
Autor
Jay Asher
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2017/03
Edícia
15 + YA
Rozsah
240
Rozmer
125×175 mm
Stav
Nedostupné
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
2.7 z 5.0
5
0%
(0)
4
0%
(0)
3
150.0%
(2)
2
300.0%
(1)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Lirity Lilith Ouida 3 z 5
13.04.2017 21:20:26

Kniha bola dobrá bola strhujúca že ste ju museli čítať až do konca. Je veľmi emotívna a prekračuje všetko čo som doteraz prečítala. Po prečítaní sa zamyslíte nad každým slovom ktoré vyrieknete. Po prečítaní na ňu budete ešte dlho myslieť. Odporučím pozrieť aj seriál zopár vecí vám to doplní. Ja som najprv pozrela seriál a na obsahu knihy to nijak neubralo.


Bee 2 z 5
29.06.2017 15:33:25

YA žánru sa s pribúdajúcimi rokmi venujem menej a menej, ale stále sa snažím udržať na hladine a sledovať čo v knižnom svete frčí. A v momente ako vyšiel seriál to bola kniha Mŕtve dievča neklame. Nápad ma zaujal ako seriál a keď som sa dozvedela, že vychádza aj kniha, nemohla som odolať. Bohužiaľ som zas a znova ostala sklamaná. Príbeh, hoci to, čo sľuboval sa zdalo zaujímavé, bol neskutočne nudný. Príliš statický, nič sa v ňom nedialo, skrátka sme na vlastné oči mohli vidieť ako "show not tell" funguje, teda na zlom príklade. Zároveň aj budovanie napätia bolo slabšie, v niektorých miestach som nevedela obsedieť, v niektorých miestach som sa neskutočne nudila. Mňa ako čitateľa nudilo to neustále vysedávanie niekde a rozprávanie sa s plochými postavami, ktoré nemohli robiť iba počúvať Hannah. Dalo by sa to prirovnať k sledovaniu filmu, kde ľudia nerobia nič iné ako sledujú film. Postavy v tomto diele sú kapitolou samé o sebe. Ľahko sa v nich stráca, všetci sú zlí, autor veľmi očividne manipuluje s čitateľom a doslova mu linkuje koho má mať rád a koho nie a samozrejme, náš protagonista je Mary Sue v mužskom vydaní, pretože by to tak malo byť. A Hannah, bože, ako som to dievča neznášala. Bola plochou a šablónovitou postavou s ktorou som nevedela čo robiť v mojej hlave. Jediné, čo môžem pochváliť je pre YA knihy príznačný autorský štýl, jednoduchý a svieži, ľahko stráviteľný, skrátka niečo, pri čom sa dá vypnúť a iba čítať, čítať a čítať. Ale keď čítame o samovražde, tak to nie je úplne ono. Na túto tematiku som čítala viacero kníh a musím povedať, že bola zvládnutá nekonečne lepšie v iných dielach. Niekto obviňuje autora z glamorizovania samovraždy, čo je choroba modernej doby s ktorou sa neradno zahrávať. Ja osobne ale autorovi vytýkam prehnané moralizovanie v knihe o tom, ako ak budeme na seba slniečkový, tak bude všetko v poriadku. Tak to nie je. Bohužiaľ. Podľa mňa zabrúsil do tejto tematiky veľmi málo a radšej sa venoval nezaujímavej časti života nejakej pubertiačky. Asi tak...


Anna
14.09.2017 22:26:47

Serial som videla a musím priznať že oproti nemu bola kniha obrovským sklamaním. Postava Hanny sa mi v knihe nepáčila rovnako ako mi do oka nepadol Clay. Chýbali mi všetky rozhovori medzi členmi kaziet. Všetko čo sa tam dialo okolo toho Clayovho počúvania kaziey a toho ako on potom videl toho človeka z kazety chýbalo. No pokiaľ niekto nevidel seriál a ani sa na naň nechystá. Nech sa páči. Kniha je tu iba pre vas .


Anna 3 z 5
14.09.2017 22:28:00

Nemôžem dať viac ako 3 hviezdičky