Tu žila Britt-Marie

O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok

Fredrik Backman

SVK Slovensky IKAR2017/03

Kniha: Tu žila Britt-Marie - O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok - Fredrik Backman
Katalógové číslo: 279453 viac »
Ušetríte až 1,55 € z bežnej ceny 13,90
A navyše získate 12 vernostných bodov
12,35
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Tu žila Britt-Marie

O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok

Šesťdesiattriročná Britt-Marie naozaj nie je pasívne agresívna osoba. To len špina, neporiadok, škrabance a nesprávne uložený príbor ju nútia kričať, aj to iba hlboko vo svojom vnútri. Práve teraz odchodom z domu ukončila svoje štyridsaťročné manželstvo a život ženy v domácnosti.

Jediná práca, ktorú sa jej podarilo zohnať, ju zavedie do Borgu. Je to zapadnutá obec postihnutá finančnou krízou, v ktorej skrachovalo všetko okrem pizzerie páchnucej pivom. Britt-Marie odjakživa nenávidí futbal, ale Borgu nezostalo okrem neho nič. To, prirodzene, nepredznačuje ideálny začiatok nejakej vrúcnej obojstrannej náklonnosti. Lenže tunajšie mládežnícke futbalové mužstvo tak zúfalo potrebuje trénera, že je ochotné ponúknuť príležitosť komukoľvek. Športovcov z Borgu nemôže odradiť ani taká maličkosť, že Britt-Marie o tento post vôbec nestojí. No a keď ešte dostane pozvanie na rande od miestneho policajta a v soláriu si zlomí ruku, niet pre ňu cesty späť.

Román Tu žila Britt-Marie je príbehom o láske a vyznaní. O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok, o mnohých nenápadných obciach pri hradskej, v ktorých zlyháva všetko – až na futbal a pizzeriu, lebo tie človeka nezradia.

Preložila Mária Bratová.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
279453
Názov
Tu žila Britt-Marie
Podnázov
O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný z
EAN/ISBN
9788055152677
Forma
Viazaná
Autor
Fredrik Backman
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2017/03
Rozsah
360
Rozmer
145 x 227 x 27 mm
Hmotnosť
0,30
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Napriek tomu číra náhoda chcela, aby dievčina z úradu práce, ktorá predvčerom naozaj nedobrovoľne večerala lososa s Britt-Marie, sľúbila, že pre ňu nájde nejakú prácu. Nasledujúce ráno o 9.02 jej Britt-Marie zaklopala na kanceláriu, aby zistila, ako sa jej darí v hľadaní. Dievčina chvíľu ťukala do počítača, podchvíľou zafunela ako človek, ktorému sa do nosovej dierky dostalo čosi vo veľkosti pyramídy, a potom povedala: „Mám tu jedno voľné miesto. V nejakom zapadákove, kde líšky dávajú dobrú noc, a s takým mizerným platom, že radšej by ste mali požiadať o podporu v nezamestnanosti, tá by bola vyššia.“

„O podporu nemám záujem,“ Britt-Marie vyriekla slovo podpora s takým výrazom, akým sa zvyčajne spomína nejaká nepríjemná choroba. Dievčina znova vzdychla a pokúsila sa upozorniť na „výhody preškoľovacích kurzov“, ktoré by Britt-Marie okamžite ponúkla, no tá to dôrazne odmietla s tvrdením, že nestojí o nijaké „výhody“.

„Britt-Marie, prosím vás, ide o prácu len na tri týždne, a to sa musíte presťahovať do nejakého... Borgu,“ prehovárala ju dievčina a v počítači na mape hľadala Borg.

„Cha!“ odvetila Britt-Marie a napravila si kabelku na kolenách.

Dievčina si zamyslene hladkala čelo a potom vážnym tónom dodala: „Britt-Marie, nechcem byť neslušná, ale neodporúčam vám, aby ste vo svojom veku prijali toto miesto.“

Britt-Marie prikývla, vstala, vyhladila si sukňu a vyhlásila: „Nechcem byť neslušná, ale neodporúčam vám, aby ste vy so svojím čelom nosili taký účes.“


Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.5 z 5.0
5
200.0%
(1)
4
200.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

René 5 z 5
18.02.2017 09:16:32

Teším sa! :)


Neliss 4 z 5
31.03.2017 18:56:05

Po svojráznom frflošovi a bláznivej babičke sa do žiary reflektorov dostáva pasívne-agresívna Britt-Marie. Na prvý pohľad pôsobí pomerne nesympaticky, čoskoro však začnete tušiť, že nič nie je také, ako sa zdá. Autor šikovne poukazuje na to, aký je občas rozdiel medzi tým, aký človek je a tým, čo vnímajú druhí. Tu žila Britt-Marie je v prvom rade príbeh o osobnom vývoji, životných prioritách, vzťahoch a láske. Je obohatený o očarujúce i podivné detaily, vtipné chvíle, ale i smutné momenty. Okrem svojskej a prepracovanej hlavnej postavy v knihe nechýba ani široké spektrum vedľajších postáv a celkový pohľad na spoločnosť. Zbožňujem posolstvá, ktoré Backman v svojich knihách sprostredkúva a tiež spôsob, akým ich podáva. Kniha je totiž písaná jednoducho, no chytľavo. Napriek tomu som mala pocit, že jej chýba väčší spád. Nemala som problém sa od nej odtrhnúť. Rozhodne vám ju však odporúčam. Takýto skvele napísaný, komplexný príbeh zo života s jedinečnou atmosférou sa totiž len tak nevidí.