Kontraktor

Peter Kijaba

SVK Slovensky TATRAN2016/04

Kniha: Kontraktor - Peter Kijaba
Katalógové číslo: 268340 viac »
12,05

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Kontraktor

Kontraktor je fenomén dvadsiateho prvého storočia, ktorý sa zrodil z chudoby a vojnových konfliktov.

Kontraktora si najímajú súkromné osoby, firmy a politici, aby ich ochraňoval a sprevádzal na nebezpečných misiách. Kontraktor je telesne zdatný, psychicky odolný, dobre znáša ťažké podmienky a v krajnom nebezpečenstve sa rozhoduje s chladnou hlavou.

Skôr ako autor Kontraktora Peter Kijaba dostal ponuku na uzavretie kontraktu, prešiel tvrdým výcvikom vo Francúzskej cudzineckej légii. Jeho pútavé a zaujímavé rozprávanie prináša tému, s ktorou sa na Slovensku stretávame po prvý raz. Odkrýva tabu Francúzskej cudzineckej légie, tvrdé podmienky v nej a päťročný výcvik, ktorým prešiel. Časť výcviku absolvoval v Gabone a na Pobreží Slonoviny v čase, keď v krajine začali vyčíňať Mladí patrioti. Ako kontraktor pôsobil na Haiti, kde bol očitým svedkom posledného zemetrasenia, o ktorom informovali médiá celého sveta. Apokalyptická skaza, beznádej, zúfalstvo a tisícky mŕtvych v krajine, kde nič nefungovalo ani v bežnom živote. Všadeprítomnú hrôzu a bezcitnosť opisuje tak živo, že čitateľ sa ocitne uprostred Port-au-Prince zrovnaného so zemou.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
268340
Názov
Kontraktor
EAN/ISBN
9788022207591
Forma
Tvrdá, bez prebalu, lesklá
Autor
Peter Kijaba
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2016/04
Rozsah
368
Rozmer
140×210 mm
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
19%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Stať sa parašutistom bolo rovnako dôležité ako stať sa ostreľovačom v prieskumnej skupine. Po poddôstojníckej škole sme spolu s ďalšími tromi kamarátmi z roty absolvovali príslušný kurz.

Bol krátky, ale intenzívny a informácie sme museli vstrebávať rýchlo. ostreľovači s pyrotechnikmi predstavovali niečo, o čom sa aj v knihách písalo minimálne. Nie každý však vie presne strieľať, nie každý je rovnako trpezlivý a nie každému na niečom podobnom záleží. Tak či onak, my štyria sme možno mali nejaké predpoklady. Na začiatku sme poznávali zbraň, v našom prípade SVD-Dragunov. Na dnešné aj vtedajšie pomery to bola stará samonabíjacia puška. Stále vyhovujúca na frontové ostreľovanie, rýchle zameranie po výstrele a spoľahlivosť, hlaveň je však ľahká, spätný ráz privysoký, čo sú faktory, ktoré z presnosti streľby uberajú doslova po centimetroch. Ako sa hovorí, zbraň zlá nie je, zlý je iba strelec. Aj s touto puškou sa dalo experimentovať a som toho názoru, že čím ťažšie podmienky vojak má, tým ľahšie si neskôr v problémoch poradí, alebo inak vojenským slovníkom: „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku!“

Začali sme so streľbou na sto metrov a venovali sme sa jej celý deň. Zvykli sme si na zbraň, zlepšovali nástrel, aby bol rozptyl striel čo najmenší. Až potom sme strieľali na väčšie vzdialenosti, skúšali streľbu s fyzickou záťažou alebo strieľali na pohyblivé terče.

Venovali sme sa taktike, maskovaniu a na záver školenia sme absolvovali taktické cvičenie po dvojiciach. Bolo to na dušičky, v novembri. V dvojici s kamarátom Tiborom, s ktorým sme spolu rukovali a nastupovali na rýchlik. odšliapali sme si približne pätnásť kilometrov. Počas noci nás prekvapilo množstvo svetiel v diaľke.

Trvalo nám, kým sme si uvedomili, že je sviatok Všetkých svätých a svetielkuje vlastne cintorín. Tá spomienka ma aj po rokoch rozosmeje. Ako sme tam stáli v tme a pozerali na farebné, blikajúce sviečky, trochu sme sa odklonili od bežného diania a na chvíľu zmenili priority. O niečo ďalej sme zas dostali elektrický kopanec z ochranného drôtu a zahľadeli sa na niekoľko metrov do očí stádu kráv. Možno aj býkovi, to som však už nechcel vedieť, rýchlo sme brali nohy na plecia a družstvo radšej obišli. Po príchode na miesto vykonania simulácie sme sa rozdelili a každý už šiel na vlastnú päsť. Zvolil som menšiu obchádzku. Predo mnou pokrývali zem kríky a trstiny, priblížiť sa bližšie k cieľu trvalo krátko. Rozviazal som maskovací oblek a pomaly som si ho navliekol.

Vyrobil som ho z kusov maskovacej siete, tu a tam nezakrýval siluetu, takže som použil trsy trávy na domaskovanie. Výhodnú pozíciu som našiel, až keď svitalo a priplazil som sa na vzdialenosť, odkiaľ som bol schopný rozoznať nápis na cieli.

Ideálne bolo zistiť potrebný text na štyristo až päťsto metrov, ale v mojom prípade ma mýlilo písmeno B alebo číslica 8. Bol som si istý až vo vzdialenosti asi  tristopäťdesiatichmetrov, preto som hľadal vhodný úkryt v týchto miestach. Kúsok za mnou som videl kus železa v zemi, čo mohlo vytvoriť vhodný kryt, na druhej strane však železo svietilo na odkrytej ploche okolo neho. ostal som za stromom a uistil sa, že prípadná úniková cesta za mojím chrbtom vyhovuje. Bolo to B. Z pozície som písmeno zreteľne videl. Znázorňovalo to situáciu, že nápis imituje detail tváre a cieľom si musíte byť stopercentne istí.

Do vysielačky sme potom od šiestej mohli zahlásiť pripravenosť a na pokyn začať strieľať. Po každej rane sme dostali pokyn na ďalšiu strelu, kým nás inštruktor nedokázal lokalizovať. Mňa našiel po tretej, čo bolo priemerný výsledok. Bolo by to lepšie nebyť faktu, že som nevyužil blízku balistickú ochranu – kovový kryt, aspoň ako mi vysvetlil inštruktor. K tretej strele sa v realite sniper najskôr ani nedostane. Priblížiť sa, potvrdiť cieľ, presne vystreliť jediný raz, potom sa stiahnuť bez odhalenia. Pri identifikovaní pozície by strelec čelil ohromnej palebnej presile protivníka, pretože sniper predstavuje takú vysokú strategickú hrozbu, že nepriateľ by použil všetky dostupné zbrane na jeho zneškodnenie. Každá ďalšia strela iba zvyšuje riziko odhalenia.

Kurz som ukončil s uspokojivým hodnotením. od tej chvíle som mal jasno, že chcem v armáde zostať a vykonávať funkciu ostreľovača.

Na prieskumnej rote nás po piatich v skupine zadelili do príslušných, teraz už nových izieb. Z tej pôvodnej – výcvikovej ostali iba Jojo, Matej a Spejbl. Stalone po morálku ničiacej „strate“ svalov odišiel inam, kde mohol hrávať hokej profesionálne aj naďalej.

Tomáš z Bratislavy odišiel na zabezpečovaciu, za kuchára. Na prízemí sídlila iná rota, o tri mesiace starší nástupný termín od nás. Nám patrilo poschodie. okrem štyroch izieb pre prieskumníkov spali dvaja vodiči zvlášť, v ďalšej samostatnej izbe, a na poschodí sa tiež nachádzalo velenie roty. Klubovňu zašili do zadnej časti, na konci chodby. Sprchu tvoril len vývod jednej batérie a počas celého roka z nej nonstop tiekla ľadová voda. Až pri odchode roty z prízemia sme zistili, že teplú vodu nám na celý rok odstavili. Nikto sa nikdy nesťažoval, mysleli sme si, že tečie len studená a inak to ani nebude. Po ľadovej sprche som sa cítil sviežo a v chladných mesiacoch mi bolo po osušení teplejšie.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(1)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Mária Uhrová 5 z 5
23.05.2016 21:34:44

Veľmi som sa potešila, keď som zistila, že vyšla kniha od autora Petra Kijabu Kontraktor. Neváhala som ani chvíľku, a rýchlo som si ju kúpila. O francúzskej cudzineckej légii som veľa počula. Túžila som sa dozvedieť o nej niečo pravdivé od človeka ktorý ju sám zažil. Viedli ma k tomu osobné dôvody matky, ktorej syn síce nebol v légii, ale v jeho životnom príbehu zohrali bývalí legionári určitú dôležitú ( i keď jeden aj tú najsmutnejšiu) úlohu. Teraz sa mi to podarilo. Často som o nich rozmýšľala, čo všetko museli legionári prežiť, o čom bol ich vojenský život. Bola som príjemne prekvapená osobnosťou a cieľavedomosťou hlavného hrdinu, ktorý keď si chcel splniť svoj sen musel odísť do cudzineckej légie. Vydržať toľké fyzické a psychické – prepáčte za výraz – týranie, na to musí mať človek vrodené predpoklady. A ako bonus napísať o tom zaujímavú knihu s ojedinelou tematikou. Zaujímavo nám predstavil krajiny v ktorých pôsobil, a priblížil zabezpečenie bezpečnosti firiem v cudzine, o ktorom som vôbec netušila. Nedalo sa od nej odtrhnúť, dva dni som bola na suchej strave. Cieľavedomému autorovi želám krásny život a odporúčam Vám ju prečítať.